KCK test 4 mifi-apparaten

Mifi: eigen hotspot op vakantie

Wifi op de camping werkt niet altijd even goed. De oplossing? Je eigen hotspot! De KCK test 4 mobiele routers van Nederlandse aanbieders, aangeboden in combinatie met simkaart en databundel.

Wat is mifi?

Een mifi-apparaat is een draagbare router, vergelijkbaar met een wifi-modem in huis, maar dan mobiel. Simpel gezegd wordt met de mifi een 3G-signaal omgezet in een wifi-verbinding. Zo heb je onderweg en op de camping altijd toegang tot internet. De KCK testte met prepaid simkaarten die werken in verschillende Europese landen. 

Conclusie: positief over mifi

De KCK-testgezinnen zijn vrijwel unaniem zeer positief over hun mifi-apparaat: het gebruiksgemak, het kunnen internet met meerdere apparaten tegelijk en het overal kunnen verbinden, zelfs in de auto.

Over de snelheid van mifi zijn de meningen wel verdeeld. Ook onze eigen tests laten zien dat dit zeer wisselend is. Anderzijds doet de snelheid vaak niet onder voor die van wifi thuis. De verschillen tussen de geteste aanbieders en mifi-apparaten zijn klein. Hoe deze conclusie en de testwinnaar tot stand zijn gekomen, lees je onderaan in dit artikel.

Prepaidzero

KCK Testwinnaar: Prepaidzero

Als KCK-testwinnaar roepen we uit: Prepaidzero. Met deze provider halen we de hoogste gemiddelde downloadsnelheden en het geleverde mifi-apparaat (ZTE MF65) heeft een lange batterijduur.

Minpuntje: je kunt de simkaart niet op locatie opwaarderen; vooraf de juiste bundel kiezen dus.

Lees de complete uitslag in het dubbelnummer 12/1
(verschijningsdatum 17 december 2015)


Meer over de testonderdelen

Wij lieten 25 Nederlandse gezinnen een mifi-apparaat testen op campings in Frankrijk, Zwitserland, Oostenrijk, Spanje, Duitsland en Italië. Zij waren tevreden over het gebruiksgemak: makkelijk in bediening én snel online. De aanbieders KeepGo en MyPrivateHotspot leveren ook nog een autolader, zodat je ook onderweg online kunt zijn.

De batterijduur van de mifi-apparaten varieert van 5,5 uur (Huawei E568 van Wereldwijd Wi-Fi) tot 7,5 uur (ZTE MF65 van MyPrivateHotspot en Prepaidzero). Prima draadloos te gebruiken dus.

Ook het bereik is goed: alle apparaten produceerden in een open ruimte tot minimaal 15 meter afstand een voldoende sterk wifi-signaal. Voor een gemiddelde kampeerplek meer dan genoeg. De Huawei E5330 van KeepGo had het sterkste signaal, de andere apparaten deden het nét iets minder goed. 

Naast de testpersonen, deed de KCK zelf meerdere snelheidstesten met de 4 aanbieders en apparaten op meerdere locaties. Een vakantiehuis in Toscane (Italië), een drukke camping in St.-Tropez, een hotel in stad Nancy (Frankrijk) en verschillende plekken in Nederland.

De uitslag: snelheid varieert overal en zelfs per tijdstip. Wel leveren de mifi’s regelmatig downloadsnelheden vergelijkbaar met een normaal wifi-netwerk. De mifi van Prepaidzero kwam als snelste uit de bus. 

Signaalsterkte provider belangrijk

De mifi-kwaliteit hangt van de signaalsterkte van je provider. In de bergen of in afgelegen gebieden is de kans op een slechte verbinding groter. Op de drukke camping in St.-Tropez, met veel andere campings in de buurt, blijkt de ontvangst bij 3 van de 4 providers ronduit slecht. 13 van de 22 gezinnen die ook camping-wifi uittestten, vonden hun mifi-verbinding over het algemeen sneller. 

Mifi is goedkoper dan roaming (mobiel internet in het buitenland) via je telefoon. De kosten inclusief huur (periode 3 weken) of aanschaf van het apparaat inclusief bundel van 3 GB, variëren van € 101 bij Wereldwijd Wi-Fi tot € 190 bij KeepGo en Prepaidzero.

Belangrijk verschil is wel dat je het mifi-apparaat bij KeepGo en PrepaidZero.com koopt in plaats van huurt. De kosten per MB variëren dan van 3,4 cent (Wereldwijd Wi-Fi) tot 6,3 cent (KeepGo & Prepaidzero).

Ter vergelijking: bij grote Nederlandse aanbieders als KPN, Vodafone en T-Mobile betaal je 24 à 25 cent per MB binnen de EU. Wel hebben zij speciale vakantiebundels (T-Mobile bijvoorbeeld 500 MB voor € 24,99 voor 2 weken, ofwel 5 cent per MB), maar die tarieven zijn niet onbeperkt. Is je vakantiebundel op, dan betaal je alsnog een hoog tarief. 

Bij campingwifi ben je doorgaans niet gebonden aan databundels, hoewel een minderheid van de campings een datalimiet heeft. Meestal betaal je per uur, dag of week. Met soms exorbitante tarieven: bij 1 testgezin was het tarief op een camping zelfs € 35 per 10 uur! Vaak kan je ook maar met 1 apparaat verbinding maken.

Gemiddeld betalen de testgezinnen € 1,20 per uur voor campingwifi, voor 1 apparaat. Dit lijkt weinig, maar wil je met meerdere apparaten enkele uren internetten per dag, dan lopen de kosten flink op. Een mifi-apparaat is dan al snel goedkoper.

Geteste aanbieders:

Wereldwijd Wi-Fi*: € 0,034
MyPrivateHotspot*: € 0,042
Prepaidzero*: € 0,063
KeepGo*: € 0,063

Overige partijen:

Vodafone**: € 0,24
T-Mobile**: € 0,24
KPN**: € 0,25

Lokale datasimkaarten:

Vodafone Spanje***: € 0,01
Orange Frankrijk***: € 0,008
Tim Italië***: € 0,004

* Uitgaande van een databundel van 3 GB en 3 weken huur bij Wereldwijd Wi-Fi. Bij MyPrivateHotspot, Prepaidzero en KeepGo is het mifi-apparaat inclusief.
** Reguliere kosten van internet in het buitenland bij een abonnement.
*** Lokale prepaid simkaart voor data.

Buiten Europa nog goedkoper

Binnen Europa is mifi voordelig, buiten Europa nog veel voordeliger. Voorbeeld: volgens de reguliere tarieven voor abonnees betaal je bij KPN en T-Mobile € 2,50 per MB in de VS, en bij Vodafone zelfs € 9,10 per MB. Met de prepaidkaart van KeepGo betaal je slechts € 0,063 per MB en dat is inclusief mifi-apparaat. Je bent per MB dan meer dan 100 keer goedkoper uit dan bij Vodafone!

De geteste mifi-apparaten maken allemaal verbinding via 3G-netwerken. Inmiddels zijn er ook 4G mifi-routers op de markt. Deze zijn duurder, maar wel sneller doordat ze verbinding maken via de nieuwe 4G-netwerken. Maar: dan gaat je dataverbruik óók sneller. Bij deze routers moet je dus nog meer letten op je MB’s. 

Bij mifi ben je vaak aan een databundel gebonden. De meeste testgezinnen kreeg een bundel van 2 GB mee. Die bleek in de meeste gevallen te klein. Tips?

  • Kijk zo min mogelijk filmpjes, stream geen muziek en ga niet beeldbellen: dit zijn datavreters
  • Zet automatische updates uit

Houd je het bij whatsapp, surfen, e-mailen en af en toe een krantje downloaden, dan heb je aan 2 GB meer dan genoeg voor zo’n 3 weken vakantie.

ANWB mifi met lokale simkaart

Omdat de KCK-testgezinnen zo enthousiast waren over het mifi-apparaat, biedt de ANWB vanaf half december met een aanbieding van een mifi-apparaat + lokale simkaart voor Frankrijk, Duitsland of Oostenrijk. Wil je meer informatie? Bekijk dan 'Mifi in het buitenland'.

Speciaal voor jou geselecteerd