5 opvallende kampeeraccessoires van de afgelopen 75 jaar

Kampeerders van het eerste uur gebruikten op de camping soms alledaagse gebruiksvoorwerpen met een bijzondere eigenschap. Klein, licht of gewoon handig. Dit zijn de 5 meest opvallende met hun moderne tegenhanger.

Kooktoestel: koken op de camping

1892 2016

De in 1892 uitgevonden draagbare petroleumvergasser is afgeleid van een kleine verfbrander. De primusbrander was het eerste kooktoestel waarmee petroleum onder druk werd vergast voordat het verbrandde. Het eerste model was de Primus No.1 brander. De toestelletjes werden zo populair onder kampeerders, dat de merknaam al gauw in een soortnaam veranderde. Het prikkertje om de sproeier te reinigen moest je veelvuldig gebruiken.

De moderne Primus OmniFuel brandt op meerdere brandstoffen, zoals benzine, gasolie, petroleum, parafine-olie, diesel en gas. Zelfs sterk alcoholhoudende dranken kunnen erin. Deze hightech brander is wel wat duurder dan die in de beginjaren. De vorm is echter nog steeds herkenbaar. Primus en primusachtige branders werden in de Kampeerkampioen van 1949 aangeboden voor 19,90 gulden (€ 9).
Adviesprijs Primus OmniFuel € 189,95

Ook koken op de camping?

De Campingaz® Base Camp stove biedt pure efficiëntie met focus op kookprestatie en stabiliteit. Hij is exclusief te bestellen in de ANWB Webwinkel!

Bekijk hem nu

Campingstoel: van klein naar comfortabel

1940 – 2016

Wanneer het klapstoeltje met rugleuning precies werd uitgebracht, hebben we niet kunnen achterhalen. Dit exemplaar vermeldt British made en is van de niet meer bestaande fabrikant Haxyes. Precieze leeftijd onbekend, vermoedelijk vooroorlogs. In de jaren zestig is er in Nederland een model met buizen en geweven zitting en rugleuning op de markt. Het ontwerp van een stoel uit buizen wordt toegekend aan architect en meubelontwerper Marcel Breuer, die in 1925 voor thuis een buisstoel ontwikkelde. Het comfort van deze eerste klapstoeltjes is spartaans.

De tegenhanger anno 2016 is de HelinoxChair One, een comfortabele lichtgewicht kampeerstoel die ook als leunstoel en ligstoel verkrijgbaar is. Het zeer klein op te vouwen stoeltje weegt nog geen kilo. De Helinox Chair One is in 2013 bekroond met een ANWB Op Pad Outdoor Award.
Helinox Chair One € 99,95

Ook handig: campingstoel met tafel

Deze Campingstoel met zijtafel is gemaakt van een lichtgewicht aluminium constructie met een stevig hoogwaardig polyester zitgedeelte. De stoel heeft verbrede poten voor een betere stabiliteit en het voorkomen van wegzakken.

Bekijk hem in de ANWB Webwinkel

Campingmok: van email naar geïsoleerd RVS

1920 – 2016

De toepassing van email op plaatstaal begint rond 1850. Omstreeks 1920 gaan in Nederland verschillende fabrieken email produceren. Email is een laagje glas – in poedervorm, pasta of vloeibaar aangebracht – dat in een oven op het voorwerp is gebrand. Het wordt veel gebruikt op keukenartikelen, badkuipen en witgoed én mokken. Al in de beginjaren vanzelfsprekend onmisbaar op de camping. Bij vallen of stoten springen er splinters af en kan blootliggend metaal gaan roesten.

De kwetsbare bekertjes zijn met de tijd vervangen door allerlei kunststoffen. Anno nu wint de geïsoleerde dubbelwandige drinkbeker terrein. Ze gaan lang mee, houden warme dranken langer warm en koude dranken koel, zijn duurzaam, smaakneutraal en – minstens zo belangrijk – je brandt er je mond niet aan. Verkrijgbaar in dubbelwandig aluminium of roestvrij staal.
RVS mok Gobelet Thermal Mug € 13,50

Op zoek naar een morsvrije mok?

Dan is de Contigo Mok Pinnacle iets voor jou! De Contigo AUTOSEAL® technologie garandeert een 100% mors- en lekvrije drinkervaring door automatisch te sluiten na elke slok: druk zachtjes om te drinken en laat los om te sluiten.

Bekijk hem in de ANWB Webwinkel

Zakmes: voor alleman én the happy few

1970 – 2013

In de jaren zeventig kende Nederland een dienstplicht. Vele jongeren dienden ruim een jaar in het leger. Op de eerste dag kreeg iedereen zijn PU, z’n Persoonlijke Uitrusting, waaronder een Zwitsers zakmes. Geschikt voor klusjes als een appeltje schillen, een gaatje prikken of een blikje eten uit de noodrantsoenen openen. Ergens in de zeventiger jaren werd de mantel van bakeliet vervangen door aluminium. Dat mes gaat nog altijd mee.
Legermes € 5,50

Zo ook de multipurposetool van Leatherman. Voor gadgetfreaks is er het topmodel Charge TTI. Tim Leatherman produceerde de eerste multitool in 1983. In 2013 werd deze uitvoering gemoderniseerd, uitgevoerd in nog beter staal en kreeg hij maar liefst 14 gereedschappen. Echte fans kiezen titanium onderdelen maar niets gaat boven een door Tim Leatherman zelf gegraveerde uitvoering.
Leatherman Charge TTI met foedraal € 239,95

Heb je ook een zakmes nodig?

ZakmesDan is dit zakmes perfect! Het is een Zwitsers zakmes, nu in een revolutionair nieuw design. Een mooie vormgeving en zeer gebruiksvriendelijk door de ergonomische design. Mede door de soft-touch laag ligt hij heerlijk in de hand!

Bekijk hem nu

Lampen: van boerenschuur naar camping

1914 – 2016

Sinds 1914 maakt het Franse Guillouard de thermisch verzinkte stormlantaarn. Overal op het Franse platteland en met name in Afrikaanse ex-kolonies kom je deze met de hand geproduceerde lantaarn tegen. Ze zijn vier keer zo duur als een gemiddelde made in China stormlamp, maar dat zie je er dan ook echt aan af. De kwaliteit is top en bovendien is deze Franse lamp gelakt. Hij brandt met een katoenen pitje op lampolie en petroleum of kerosine en geeft sfeervol licht. Deze lamp is in meer dan 100 jaar nauwelijks veranderd. Hij wordt nog steeds in dezelfde uitvoering verkocht.
Guillouard stormlantaarn € 54,95

Begin 20e eeuw introduceert Coleman een draagbare tafellamp. Het merk experimenteert veel en brengt vijf jaar later deze grijze 300 candela (250W) benzinelantaarn uit voor boerenschuren, die in alle richtingen tot 30 meter ver verlicht. Hij brandt op onder druk vergaste benzine. Ook deze lamp is sinds de introductie nauwelijks veranderd.
Coleman tafellamp vanaf € 124,95

Bestel de WakaWaka Power +

Waka WakaDe WakaWaka Power + is een krachtige, compacte oplader en (zak)lamp op zonne-energie. Het laadt zo goed als elk type telefoon en klein elektronisch apparaat op én geeft tot wel 150 uur veilig en duurzaam licht.

Bekijk de WakaWaka in de Webwinkel