Modellen van voortenten

Een voortent biedt extra ruimte aan je caravan. Welk model geschikt is, hangt af van je kampeergedrag. Er zijn voortenten voor rondtrekkende kampeerders maar ook voor wie lang op één plek staat.

Welk seizoen

De keuze voor een voortent wordt vooral bepaald door het seizoen waarin je kampeert. Wie vooral in voor- en najaar kampeert heeft een voortent met ander doek nodig dan wie alleen in de zomermaanden op pad gaat.
Ook het gewicht van de voortent speelt en rol bij de keuze. Een complete voortent met een diepte van drie meter en een stalen frame weegt veel meer dan een reis- of touringtent met een aluminium of een koolstofversterkt, glasfiber frame.

Modellen voortent

Voortenten zijn te onderscheiden in onderstaande modellen:

1. Seizoenstent
2. Reis- of touringtent
3. Portaaltent
4. Wintertent
5. Deeltent
6. Combitent
7. Etuiluifel
8. Cassetteluifel

Seizoenstent

Wie langdurig op één plek staat kiest voor een seizoenstent. Opzetgemak en gewicht spelen minder een rol, weersbestendigheid, stevigheid en onderhoudsgemak daarentegen zijn onontbeerlijk.

Reis- of touringtent

Reis- en touringtenten zijn geschikt voor wie veel rondtrekt. Deze tenten zijn licht in gewicht, zowel frame als doek, en snel opzetbaar. Reis- en touringtenten zijn de allrounders onder de voortenten. Je kunt er mee kamperen van voor- tot najaar.

Portaaltent

Een steeds populairder wordend model is de lichtgewicht voortent van polyester met boogstokken van aluminium of glasfiber. Deze is snel opzetbaar, licht en compact en geschikt voor een 'snelle' overnachting. Deze tenten zijn gezien hun lichte uitvoerig niet geschikt voor langdurig verblijf.

Wintertent

Een wintertent wordt meestal gebruikt als voorportaaltje bij de ingang. Leefruimte is niet belangrijk, want er staan hooguit wat kampeer- of skispulletjes in. Een wintertent heeft een stevig frame met extra dakliggers en sterk, weerbestendig doek.

Deeltent

Een deeltent is een voortent die niet helemaal de contouren van de caravan volgt maar slechts voor een deel aan de caravan zit. De deeltent is over het algemeen minder breed dan een gewone voortent. De deeltent is geschikt voor rondtrekkende kampeerder die niet veel waarde hechten aan veel extra ruimte.

Combitent

Een combitent is een voortent die je zowel als luifel en als gehele voortent kunt gebruiken. De combitent heeft uitritsbare zij- en voorwanden die je naar believen kunt gebruiken, afhankelijk van de weersomstandigheden of de tijd die je op een kampeerplek vertoeft. Een combitent biedt de meeste mogelijkheden qua gebruik, van voor- tot naseizoen.

Etuiluifel, cassetteluifel

Ook etui- en cassetteluifels zijn uitermate geschikt voor rondtrekkende kampeerders. Ze zijn zeer snel opzetbaar omdat de luifel in een etui zit. De etui zit met een tentpees in de caravanrail. Een cassetteluifel zit meestal vast gemonteerd op het dak of soms aan de wand van een caravan of camper. Sommige etuiluifels cassetteluifels kunnen worden uitgebouwd tot een voortent/deeltent omdat er voor- en zijwanden verkrijgbaar zijn.

Afmetingen van voortenten

De reis- en touringtent varieert in diepte van 240 tot 260 cm. Meestal heeft de voortent ook uitritsbare voor- en zijwanden zodat de voortent ook alleen als luifel gebruikt kan worden.

De seizoenstent varieert in diepte van 240-300 cm en soms nog dieper. De seizoenstent biedt zo veel ruimte omdat je er gemakkelijk een tafel met vier stoelen, een kast en ander kampeermeubilair in kwijt moet kunnen.

Bij zowel de reis- en touringtent als de seizoenstent is vaak een uitbouw mogelijk zodat je extra bagageruimte of slaapplaatsen kunt maken. 

De deeltent, de portaaltent en de wintertent beslaan slechts en deel van de caravanwand. De breedte schommelt tussen de twee en vier meter en de diepte is meestal minder dan bij gewone voortenten.

De diepte van etui- en cassetteluifels bedraagt niet meer dan 240 cm anders wordt de constructie te zwaar. Deze luifels hebben een standaard breedte maar worden vaak ook op lengte gemaakt.