Materiaal van voortenten

Alles over materialen van voortenten.

Het doek van voortenten is van acryl, polyvinylalcohol (pva) of van (versterkt) pvc. Deze materialen hebben elk hun eigenschappen. Die worden tevens bepaald door de behandeling die het doek het heeft ondergaan. De meeste doeksoorten zijn voorzien van een coating aan de binnen- en/of buitenzijde. Hieronder een overzicht van de meest gebruikte materialen.

Acryl

Acryl lijkt uiterlijk veel op katoen, maar is een synthetisch product. Het is soepel en waterafstotend en kan, mits ongecoat, waterdamp doorlaten.

Voor- en nadelen

+ duurzaam
+ hoge kleurechtheid
+ laat ongecoat waterdamp door
+ reinigbaar
– hoge prijs
– weefsel houdt vuil vast
– brandbaar (smeltend acryl veroorzaakt ernstige brandwonden)

Polyvinylalcohol  

De eigenschappen van polyvinylalcohol (pva) zijn ook vergelijkbaar met die van katoen. Het kan wat vocht opnemen en ook ‘ademen’. Dit laatste echter alleen als het doek ongecoat is. Om PVA-doek sterker te maken, wordt het ook wel met polyester vermengd.

Voor- en nadelen

+ duurzaam
+ condensarm
+ reinigbaar
– hoge prijs
– weefsel houdt vuil vast
– brandbaar

Versterkt pvc

Wintertenten en (vaste) seizoenstenten worden gemaakt van pvc. Dit is een kunststof dat sterk is en geen onderhoud behoeft. Het is gemakkelijk schoon te maken maar het ademt niet. Voortenten van pvc moeten absoluut goede ventilatiemogelijkheden hebben.

Frames van voortenten

Het frame van een voortent is gemaakt van staal, aluminium of (carbon versterkt) glasfiber. Staal is het sterkst en wordt toegepast bij seizoenstenten en wintertenten. Aluminium is iets minder sterk maar wel een stuk lichter, prima geschikt dus voor combitenten en reis- en touringtenten. Een koolstofversterkt, glasfiber frame is licht én sterk, maar ook duurder dan staal of aluminium.