Veiligheid rondom de caravan

Voor en tijdens de vakantie vinden de meeste diefstallen plaats. Soms gaat het om inbraak in de caravan, maar ook complete caravans zijn niet veilig. In het laatste geval ben je vaak dubbel gedupeerd: niet alleen de caravan is verdwenen, ook de bagage is weg. Een caravan goed beveiligen is niet makkelijk.

Diefstalpreventie

Antidiefstalmiddelen zijn volop te koop:
 • Een eenvoudig slotje dat de handgreep blokkeert. Nadeel: dit is makkelijk te forceren.
 • Middelen die in of over de koppeling vallen en aankoppelen voorkomen. De beste keus is een kap die over de koppeling heen past en behalve de koppelingsopening ook de handgreep en de bevestigingsbouten omsluit. Koppelingssloten die de bouten vrijlaten bieden minder bescherming: de koppeling kan vrij simpel en snel van de dissel worden losgemaakt, een andere koppeling is snel aangebracht en dan kan de caravan alsnog worden aangehaakt.
 • Een wielklem biedt de beste beveiliging. Doordat hij goed zichtbaar is, gaat er een preventieve werking van uit. Nadeel: hij is relatief zwaar.

Verzekeringsmaatschappijen eisen SCM-gecertificeerde sloten, voorzien van een MBC-nummer. Volgens de meeste polissen volstaat een koppelingslot, in een enkel geval is zowel een koppelingslot als een wielklem vereist. Verder kun je de caravan nog voorzien van coderingen. Politie en dealers kunnen met de speciale Datatag-scanner de unieke codes controleren. Zo kan men achterhalen of een caravan als gestolen staat geregistreerd en wie de rechtmatige eigenaar is. Zie ook www.kiwa.nl/scm.

Inbraakpreventie

Inbraak in een caravan gebeurt vaak op de camping of tijdens een rustpauze onderweg. De buit bestaat in hoofdzaak uit waardevolle artikelen als foto- en filmapparatuur, maar ook rijbewijzen, paspoorten en cheques zijn gewild. Op toezicht door medekampeerders kun je niet altijd rekenen. En op drukke parkeerplaatsen is er van sociale controle meestal helemaal geen sprake.

Met de volgende maatregelen geef je inbrekers zo min mogelijk de kans:
 • Zet op parkeerplaatsen de auto met caravan zo neer, dat je ze in de gaten kunt houden en doe deuren en ramen op slot.
 • Je kunt het gelegenheidsinbrekers moeilijker maken door een bagagekluis aan te brengen, al dan niet in combinatie met een auto-inbraakalarm. Bij een caravan met een accu aan boord is dit laatste vrij eenvoudig in te bouwen. Er bestaat ook een alarm dat op batterijen werkt.
 • Heeft de campingreceptie een kluis, dan kun je je kostbaarheden het beste daar in bewaring geven.

 • Anti-diefstal tips voor thuis

  Er wordt steeds meer ingebroken in caravans die nog bij huis staan en binnenkort naar de stalling worden gebracht. Een vervelend fenomeen. De ANWB geeft je tips hoe dit te voorkomen.

  Bekijk de anti-diefstal tips