Van dakluik naar dakvenster

Zo doe je dat

Soms lijkt het of er sinds de introductie niks meer veranderd is aan het product caravan: je kunt er in kamperen, ze zijn vierkant, ze zijn wit. Toch staat de techniek niet stil. Net zo min als de ontwikkeling van de dakluiken. Elke caravan heeft nu toch drie of vier van die mooie transparante vensters in het dak. Leer hier hoe de vakman dat doet.

De consument wenst, de fabrikant bedenkt. Zo was er eens de wens naar meer licht in het interieur. Gewoon grotere ramen plaatsen, zou je denken. Maar door grotere openingen, om grotere vensters te kunnen plaatsen, verzwakt een wand te veel. Bovendien moet binnen ook ruimte overblijven om meubels te plaatsen.

De oplossing kwam uiteindelijk 'van boven': eerst met meer en grotere dakluiken, en in 1994 met het door de firma Seitz bedachte transparante dakvenster Heki. Deze zijn niet meer weg te denken uit de caravan.

Dakvenster van Heki

De Heki groeide uit tot een populaire serie dakvensters met een grootte tot zelfs 95x65 centimeter. Wij laten hier een vergeeld Pagode-dakluikje uit 1986 vervangen door een modern transparant dakvenster. De zogenoemde Mini Heki is 400x400 mm groot en past zo in 't bestaande gat. De prijs bedraagt zo'n € 95. Daar komt dan nog 'n uurtje montage bij. Dit luik is in twee uitvoeringen verkrijgbaar voor daken met 'n dikte tussen 25 en 42 en tussen 43 en 60 millimeter. Naast permanente ventilatie zijn 'n tochtstand tijdens slecht weer en twee eenvoudig met een beugel in te stellen vaste standen beschikbaar.

Stappenplan dakluik ombouwen

Bekijk hieronder stap voor stap hoe je een dakluik ombouwt tot dakvenster.

Stap 1:

Aan de binnenkant van het montageframe kunnen de schroeven eruit.

Stap 2:

Het frame komt na al die jaren gemakkelijk los van het plafond. De rest demonteert Tom van Vliet op het dak.

Stap 3:

Op het dak blijkt dat het dakluikje door ouderdom en uv-licht is gescheurd.

Stap 4:

Optillen doet Tom heel voorzichtig om de dakplaat niet te beschadigen, maar de kit is zo verdroogd dat het luik al helemaal los ligt.

Stap 5:

Langs de randen van de opening wordt de uitgedroogde kit met een kunststof krabbertje zorgvuldig van de dakplaat verwijderd.

Stap 6:

Als een kitrand moet zorgen voor een waterdichte aansluiting komt er altijd reinigingsmiddel en ontvetter aan te pas.

Stap 7:

Lichte sporen van inwatering bewijzen dat vervangen van het dakluik echt nodig was.

Stap 8:

Het buitenkader van het nieuwe luik wordt rondom 'getapet' met een professionele flexibel blijvende kitrand.

Stap 9:

Dit dunne kitrandje moet de caravan beveiligen tegen het vernietigende regenwater.

Stap 10:

Omdat het montagekader binnen nog ontbreekt, past het buitenkader ruim in de dakopening. Even goed mikken op het midden...

Stap 11:

Dan neerleggen en licht aandrukken.

Stap 12:

Door de passtukjes aan het montagekader in te korten kan de set voor dikkere daken toch om het relatief dunne Kip-dak worden geklemd.

Stap 13:

Tom schroeft buitenkader en montagekader aaneen. Er gaan geen schroeven door het hout van het dak. Op deze manier trekt de kit buiten strak tegen de dakplaat.

Stap 14:

Een aantal kleine veerklemmetjes uit de verpakking wordt op aangegeven plaatsen op het binnenkader gedrukt.

Stap 15:

Nu kan dat kader ter afwerking, met plisséhor en plisséverduistering, aan het montagekader worden geklikt.