Serviceluik monteren

Serviceluiken vind je in elke caravan of camper; als standaardtoiletdeurtje, raam, bagageluik of zelfs als toegangsdeur. Ook de gaskast en een garage in de camper worden afgesloten door een stevige deur. Extra serviceluiken zijn als accessoire verkrijgbaar en zelf te plaatsen.

Zo'n zelfgeplaatst serviceluik heelt tal van voordelen. Bijvoorbeeld om vanuit de voortent in de voorraadkastjes van de keuken te kunnen snuffelen. Ook handig is dat je als surfer of duiker je wetsuit van achter de caravan rechtstreeks in de badkamer kunt hangen.

Om het luik zit een lijst, een zogenaamd kader. Er zijn globaal twee soorten luikkaders. Het eerste klemt om de buitenwand, het andere zit ertegenaan gelijmd. Om het eerste model te kunnen klemmen, is een stevige, niet samendrukbare wand nodig. Meestal moeten daarvoor, na het zagen van een opening, extra houten latjes tussen buiten- en binnenafwerking worden gelijmd. Kitten doe je met zogenaamde butylkit; een blijvend zachte, flexibele en verwijderbare kitsoort.

In glad afgewerkte buitenwanden voldoen verlijmde aluminium kaders ook prima. De stevige profielen lijm je dan op de buitenwand. Ze versterken de wand rond het gezaagde gat zonder dat er extra latjes of schroeven nodig zijn.

Benodigdheden

Hieronder de benodigdheden voor het monteren van een serviceluik:
- Serviceluik
- Slot
- Kit

Gereedschap

Voor het monteren van een serviceluik heb je het volgende gereedschap nodig:
- Duimstok/ meetlint
- Potlood/ stift
- Decoupeerzaag
- Gatenzaag
- Schuurmachine
- Boormachine
- Papiertape
- Schroevendraaier

Stappenplan

Bekijk hieronder stap voor stap hoe je een serviceluik monteert.