Movertest

P1 verrassende winnaar movertest 2012

De caravanmover is uitgegroeid tot een van de meest gewilde accessoires voor caravaneigenaren. Met een paar simpele drukken op de knop zet je je caravan precies waar je hem hebben wilt. Inmiddels is een groot aantal movers op de markt verschenen. Maar presteren ze wat ze beloven? De KCK test er in totaal 15.

De belangrijkste criteria voor de test zijn samengebracht in de onderstaande tabel. Teneinde een winnaar aan te kunnen wijzen, zijn de movers aan een loodzwaar testprogramma onderworpen. Dergelijke extreme omstandigheden zullen in de dagelijks praktijk van het kamperen nauwelijks voorkomen. Daarom durven we rustig te stellen, dat elk van deze movers geschikt is voor het ‘normale’ werk.

Testwinnaar

Testwinnaar is de P1, die opvalt door zijn hoge prestaties in relatie tot een relatief laag stroomverbruik. Daarnaast munt hij uit in bedieningsgemak en werkt zijn beveiliging erg goed. De P1 wordt op de voet gevolgd door de Mammut van Al-KO. Deze mover presteert weliswaar iets minder, maar maakt vooral indruk met zijn doorontwikkelde besturing. De GO2 koppelt acceptabele prestaties aan een scherpe prijs en roepen we daarom uit tot KCK voordelige keus.

Tips bij aankoop mover

De caravandealer is de belangrijkste schakel tussen consument en mover. Het gros van de caravanners kiest voor montage door de dealer. In overleg met hem besluit je ook welke mover het wordt, welke accu, enzovoort. Van hem mag je verwachten dat hij verstand van zaken heeft en de inbouwvoorschriften kent. Het kan zeker de moeite lonen hem op de man af te vragen wat zijn ervaring met movers is. Wat zijn de zwakke punten van mover A, en waarom zou je dan moeten kiezen voor mover B of C? Hij is ook op de hoogte van after sales en serviceverlening door de diverse movermerken. Want een haperende mover is vervelend, van weken of zelfs maanden moeten wachten op bijvoorbeeld een nieuwe aandrijfrol of afstandsbediening word je helemaal niet blij.

Heb je je overigens wel eens afgevraagd wat zulke onderdelen kosten? Collega-kampeerders zijn eveneens een interessante bron van informatie. Op vrijwel elke camping vind je caravans met een mover. Maak eens een praatje met de eigenaar en vraag hem naar zijn ervaring. Want een test kan nog zo breed van opzet zijn, het blijft in zekere zin toch een momentopname.

Bekijk de uitslag (pdf)