Dakluik inbouwen

Fabrikanten voorzien een aanzienlijk deel van de huidige caravanmodellen - al dan niet tegen meerprijs - van minstens één groot dakluik. Maar wat als er toch nog een plek in jouw caravan is die wel wat extra licht en lucht kan gebruiken? Dan vraag je de vakman er eentje 'bij te zagen’.

Je hebt dakluiken in allerlei soorten en maten. Het ene opent met een beugel, het andere met een slinger en weer andere bewegen elektrisch. Dometic heeft er zelfs eentje waar een airconditioning in verwerkt is. De juiste keuze maak je in overleg met degene die het luik gaat inbouwen. Deze monteur kijkt niet alleen naar wat mooi en praktisch is, maar ook in hoeverre montage technisch verantwoord is.

Hoe staat het bijvoorbeeld met de beschikbare ruimte rondom het luik? Zo heb je aan de binnenkant rekening te houden met een kader of rand, wat ook ruimte vraagt. En hoe vervelend zou het zijn als je nieuwe dakluik direct na het openen in botsing komt met een airco, dakreling of schotelantenne? Of ruzie krijgt met de steunen van een cassetteluifel?

Gewicht dakluik

Houd daarnaast rekening met het gewicht. Afhankelijk van grootte en uitvoering van het luik praten we over een afname van het laadvermogen, die varieert van enkele kilo's tot het tienvoudige daarvan! De fabrikant heeft bij sommige luiken liever niet dat je ze dwars op de rijrichting monteert. Dit heeft onder meer te maken met de kans op inwatering tijdens het rijden.

En nu we het daar toch over hebben: elk gat dat in je caravan wordt gemaakt, vergroot in principe de kans op lekkage. Dat is nu eenmaal zo. Mocht er na de ingreep onverhoopt sprake zijn van binnendringend vocht, dan kun je nog terugvallen op de waterdichtheidsgarantie van de caravan, mits het luik door de officiële merkdealer is gemonteerd.

Stappenplan dakluik inbouwen

Bekijk hieronder stap voor stap hoe je een dakluik inbouwt.

Stap 1:

Marcel Kok, werkzaam in het technocentrum van De Jong Caravans & Campers in Hattem, monteert vandaag een Dometic Mini Heki Plus (40 x 40 cm) in het dak van een drie jaar oude Fendt Saphir 490 TF.

Stap 2:

Op de plaats waar het dakluik moet komen (voorin boven het bed), zit nu nog een ventilatieroostertje. Het middengedeelte van de houten plafondplint moet wijken voor het luik, maar de rookmelder kan op zijn plaats blijven.

Stap 3:

Als het rooster gedemonteerd is, gebruikt Marcel de omlijsting van het luik om het te zagen gat op het plafond af te tekenen.

Stap 4:

Vervolgens boort hij in elk hoekpunt een gat. Door op het caravandak lijnen te trekken tussen de geboorde gaten, tekent de zaagmal zich af op het aluminium.

Stap 5:

Terwijl Marcel de decoupeerzaag zijn werk laat doen, zorgt een met een stofzuiger bewapende collega in de caravan ervoor dat het daar geen bende wordt.

Stap 6:

Als het gat gezaagd is. kun je zien of er in het dak verwerkte bedrading geraakt is. Bij Fendt is die kans nihil, maar er zijn caravans waarbij dat bijna onvermijdelijk is. Daarom is de caravan (tijdens het zagen) niet aangesloten op een stroombron en wordt kapotte bedrading gerepareerd alvorens verder te gaan.

Stap 7:

Het sandwich-dak zoals Fendt dat toepast, is een vrij stevige constructie. Toch maakt Marcel met houten latten een soort frame rondom het lulk. Daardoor is hij er zeker van dat er een hechte (klem)verbinding ontstaat tussen het binnenkaderen het buitenste deel van het dakluik.

Stap 8:

Om ruimte te creëren voor het houten frame, moet een deel van de isolatie verwijderd worden. Dat kun je doen met een krabber, maar Marcel gebruikt er een heteluchtpistool voor.

Stap 9:

Alvorens het dakluik te plaatsen, heeft Marcel er een kitrand op aangebracht. Om die vervolgens goed te laten hechten op het dak, is de omgeving van 'het gat' eerst zorgvuldig ontvet.

Stap 10:

Als het luik op zijn plek ligt, gaat het binnenkader er tegenaan. De bijbehorende schroeven worden volgens een kruislings patroon steeds vaster aangedraaid.

Stap 11:

Dan volgt de omlijsting, die met klemmetjes op zijn plaats blijft zitten.

Stap 12:

Voor een klus als deze moet je rekening houden met enkele uren aan arbeidsloon. Het luik zelf kent een adviesverkoopprijs van 109 euro. Kijk ook op de site van Dometic.