Alles over de caravan koelkast

Een caravankoelkast is wel zo handig op vakantie. Het eten blijft langer vers en je hebt altijd een koel drankje bij de hand. Er zijn grofweg twee soorten koelkasten te onderscheiden: de absorbtiekoelkast en de compressorkoelkast. Caravans zijn meestal uitgerust met een absorptiekoelkast. Voor een goede werking en voor de veiligheid is enige kennis over zo’n caravankoelkast noodzakelijk.

Snel naar

Absorbtiekoelkast vs compressorkoelkast
Een koelkast op gas of volt?
Wat is het risico op brand of koolmonoxide?
Onderhoud van de caravan koelkast

Absorbtiekoelkast

De absorptietechnologie veroorzaakt een chemisch proces waarbij met behulp van warmte, opgewekt door een brander of door elektrische verwarming, een natuurkundige reactie ontstaat tussen ammoniak en waterstof (de koelvloeistof). Door die reactie wordt via het koelelement warmte onttrokken aan het interieur van de koelkast.

Voor- en nadelen absorbtiekoelkast

+ Geruisloze werking
+ Automatische energiekeuze
+ Werkt op gas, 12 volt en 230 volt

- Koelbereik
- Capaciteit op 12-volt

Compressorkoelkast

Een compressorkoelkast werkt alleen op 230 Volt. De compressorkoelkast maakt gebruik van een koelmiddel. Zonder chemische processen wordt dat gecomprimeerd, waarna het expandeert en koelt. Dit type caravan/camperkoelkast kan temperaturen tot -15° C of lager bereiken. Ze zijn vaak met een vriesvak uitgerust.

Een nadeel is dat hij geluid maakt, al wordt dat vaak teruggedrongen door steeds betere isolatie. Als de stroom uitvalt terwijl je er niet bent, kunnen etenswaren gevaarlijk warm zijn geweest zonder dat je daarvan weet. Stroomuitval kun je, dankzij het zuinige energieverbruik, wel opvangen met een accu.

Voor- en nadelen compressorkoelkast

+ Groot koelbereik
+ Diepvriesvak
+ Energiezuinig

- Werkt alleen op 230 volt
- Duur in aanschaf
- Geluidproductie

Gas, 12 volt of op 230 volt

De absorptiekoelkast uit de caravan werkt het best op gas. Bij gebruik van 230 en 12 volt kunnen door vervuilde contacten en stekkers aanzienlijke verliezen optreden waardoor de werking vermindert. Goed onderhoud aan stekkers en elektrische verbindingen voorkomt corrosie en houdt die verliezen zo klein mogelijk. De koelkast werkt optimaal bij een omgevingstemperatuur tussen +10 en +32° Celsius. Een compressorkoelkast werkt alleen op 230 volt maar heeft wel een groot koelbereik, ook bij hoge temperaturen boven de +30° Celsius.

Lekken

Als je de koelkast op gas ontsteekt, kan er lekgas vrijkomen. Als de gasvlam eenmaal brandt, verbrandt dat gas gewoon. Waait de vlam uit, dan wordt de gastoevoer afgesloten door de thermische beveiliging. Dat duurt ongeveer 30 seconden en tot die tijd kan er ook gas vrijkomen. Dat gelekte gas ontsnapt via de ventilatieopening die onder de koelkast in de vloer zit, of via het onderste ventilatierooster.

Mits goed ingebouwd en goed onderhouden, kun je een koelkast ook ’s nachts op gas laten werken. Als de vlam onverhoopt uitwaait ontstaat er geen gevaar want het zogenaamde thermokoppel sluit de gastoevoer af na ongeveer 30 seconden.

Brand of koolmonoxide

Als een koelkast goed wordt ingebouwd en onderhouden - in de gebruiksaanwijzing kun je de inbouwvoorschriften zelf controleren - dan zijn er geen risico’s verbonden aan het gebruik op gas. Koolmonoxide ontstaat bij slechte verbranding, bijvoorbeeld als er onvoldoende verse lucht naar de brander wordt gevoerd en er onvoldoende wordt geventileerd. Als alles goed is gemonteerd, kunnen de rookgassen niet in het interieur van de caravan komen.

Rijden met de koelkast op gas

Rijden met de koelkast op gas kan zonder problemen. Maar bij tankstations of op veerboten geldt een verbod op open vuur. Voor het binnenrijden van tankstation of schip zal de gasvlam uit moeten. Het verdient daarom de voorkeur om de koelkast tijdens het rijden via een constante stroomdraad op 12 volt te laten werken.

Optimaliseer de werking in zomer en winter

De ruimte aan de achterzijde van de koelkast moet ’s zomers en ’s winters hermetisch zijn afgescheiden van de rest van het caravaninterieur. Bij wintergebruik op 230 volt moeten de winterafdekkingen op de koelkastroosters worden geplaatst als de temperatuur onder de 5 graden Celsius komt. 's Zomers moet de temperatuur achter de koelkast zo laag mogelijk worden gehouden. Dat kan door: het verwijderen van de (moderne) koelkastroosters uit de inbouwramen; de voortent goed te ventileren als de koelkastroosters daarin uitkomen; het plaatsen van een ventilator; het verwijderen van het horrengaas achter de koelkastroosters.

Onderhoud

Zelf kun je het interieur van de koelkast reinigen. De ruimte er achter bereik je via de ventilatieopeningen die dan even moeten worden verwijderd. De vakman moet elke twee jaar de brander, de inspuiting en het kookvat (allemaal onderdelen van de koelkast) controleren. Als laatste moet de drukregelaar van de gasfles in goede conditie zijn

Tussenstop? Zet de caravankoelkast uit!

Schakel de koelkast van een caravan altijd uit als u onderweg stopt. Een absorptiekoelkast verbruikt veel stroom. En als je lang stilstaat dan kan de koelkast de accu van de auto leegtrekken.

Misschien vind je dit ook interessant

Rijden met de caravan: tips en tricks
Techniek in de caravan
10 tips tegen slingeren met de caravan