Aluminium

De duurzame caravanhuid

Hoewel polyester volop voor caravan- en camperconstructie wordt gepromoot, is aluminium nog lang niet uit beeld. Het aluminium caravandak staat wat onder druk van verzekeringsmaatschappijen (in verband met hagelschade), maar als duurzaam materiaal voor de productie van recreatievoertuigen, en tegenwoordig voor zeer bijzondere gebouwen, is het materiaal uitermate geschikt. 

Bauxiet bestrijkt 8,5% van de aarde. De ertsvorm van aluminium is dus een zeer veel voorkomende grondstof. Uit 4.000 kg bauxiet ontstaat ongeveer 2.000 kg aluminiumoxide en daaruit wordt zo'n 1.500 kg aluminium gehaald. Aluminium wordt ook steeds meer hergebruikt.

Supermetaal

Pas na 1886 werd productie van aluminium op grote schaal mogelijk. Sindsdien is het economisch bijzonder belangrijk en komt het in bijna elk gebruiksvoorwerp of gebouw voor. Aluminium is licht - een derde van het gewicht van staal - en sterk, slijtvast en corrosiebestendig. Alleen spanningscorrosie of elektrolytische oxidatie is een vijand. Dat kan ontstaan als vocht of zuur tussen twee metalen (aluminiumhuid en een stalen schroef) voor een elektrochemische reactie zorgt. Het materiaal is bovendien een goede geleider van stroom. Caravanfabrikanten gebruiken de aluminiumhuid dan ook wel als massa voor de verkeersverlichting. Minder bedrading nodig!

Nederlands fabricaat

Het Roermondse bedrijf Euramax is marktleider in productie van plaatmateriaal voor de recreatiemarkt. Het internationale bedrijf bewerkt de aluminiumplaat, die daarna toepassing vindt in de caravan- en camperindustrie en onder meer in gevelafwerking van gebouwen. Het bekende hamerslag-, minihamer-slag-, stuco- of ruitprofiel ontstaat door glad aluminium te walsen. Bovendien
krijgt de slechts 0,3 mm dikke buitenplaat voor recreatievoertuigen een dunne, duurzame, flexibele (auto)laklaag, die zelfs niet veroudert onder uv-licht. Nieuw, en net in productie, is de drie dimensionaal ogende printmethode. Hiermee is elk design mogelijk op een gelakte wandplaat. Zo krijgt de hele caravan een duurzame hoogglans afwerking.

AluFiber

Het lijkt allemaal ideaal voor in de zonbakkende caravans en campers. Maar een nadeel is er ook. De ultradunne en lichte alu-laag op een isolatie sandwichpaneel deukt relatief snel onder druk van een puntig voorwerp. Voor zwaardere toepassing heeft Euramax daarom AluFiber gepatenteerd; T@B past dit onder meer toe. Dat aluminium is verstevigd met GRP (Glass-reinforced plastic) en daardoor beter bestand tegen stoten of bijvoorbeeld hagel.

Cosmetisch

Overigens is hagelschade meestal iets cosmetisch. Aluminium deukt, maar scheurt over het algemeen niet door. Tot een centimeter diepe deuken en krassen zijn met speciale plamuur snel en onzichtbaar te repareren. Ook op geprofileerde plaat. Aluminiumoxide, zeg maar de roest op een plaat, is vreemd genoeg een vrijwel onverwoestbare beschermlaag. Maar oxideert aluminium in poedervorm, ga dan zo snel mogelijk naar een reparateur. Het komt weinig voor, maar een plaat die zo oxideert (bobbels onder de lak) kun je eigenlijk wel afschrijven.

Tip

Gebruik op stuco-, hamerslag- of ruitprofiel een vuiloplossende autoshampoo en zachte borstel.