Alles over isolatiemateriaal

Een nieuwe caravan of camper wordt een steeds duurzamer investering in je toekomst. Daarin is hightech, kunststof isolatiemateriaal tegenwoordig de belangrijkste bouwsteen.

Fabrikanten schermen graag met isolatiematerialen waarvan de gebruiker meestal nooit een glimp te zien krijgt. Zo zijn PUAL, EPS, XPS, PU, PUR en polystyreen helemaal ingeburgerd. Ze vormen de basis van sandwichpanelen voor dak-, vloer- en wandconstructie: isolatiemateriaal ingepakt tussen hout, aluminium of polyester. Verlijmd vormen ze een waterdicht maar niet altijd waterbestendig sandwichpaneel. Naast isolatie is plaatselijk versteviging aangebracht om meubels, ramen, deuren, lijsten en bijvoorbeeld een fietsenrek te bevestigen. Die versteviging kan bestaan uit hout, maar steeds vaker worden aluminium, metalen plaatjes of hardplastic latten toegepast.

Geëxpandeerd polystyreen

Geëxpandeerd polystyreen - EPS, naar het Engelse expanded polystyrene - is een goedkope, witte kunststof, bekend als stryopor of piepschuim. Soms komen de benamingen Isomo (isolation moderne), tempex of PS-schuim voor. EPS wordt al ruim 50 jaar als isolatiemateriaal toegepast. Nu fabrikanten streven naar langere garanties voor waterdichtheid, verdwijnt het langzaam maar zeker uit de camper en caravanindustrie. Tussen de bekende wittebolletjes structuur is ruimte voor vocht dat zich bij lekkage door de wand kan verplaatsen. EPS is erg gevoelig voor diverse oplosmiddelen en lijmsoorten.

Geëxtrudeerd polystyreen

Geëxtrudeerd polystyreen of XPS biedt grotere druksterkte. Het materiaal is beter bekend als Styrofoam, een in de VS geregistreerde handelsnaam van de firma DOW. Sterkte en waterdichtheid zijn voor caravan- en camperbouwers een pre voor gebruik in wanden. Ook zijn hout-vervangende materialen en flexibele vezelmatten van XPS beschikbaar; onder meer als isolatiemateriaal in camperbussen.

Die matten zijn zonder extra laag niet waterdicht. Onder druk geproduceerde platen zijn waterdicht, bestand tegen druk, zeer vlak, krimpen nauwelijks en hebben een hoge isolatiewaarde. Geëxtrudeerd polystyreen is net als EPS gevoelig voor veel lijm- en olieproducten. XPS is meestal lichtblauw gekleurd, maar is ook op de markt in andere fabrikant gerelateerde kleuren zoals roze en geel.

Polyurethaan

Polyurethaan (PU) is een familie polymeren die in heel veel vormen voorkomt. Zo is het zelfs beschikbaar als kunstleder. PU (her)kennen we vooral als het bouwmateriaal PUR-schuim. Door reactie van verschillende materialen ontstaat schuim. Dit is bekend uit spuitbussen, maar het is ook beschikbaar als plaatmateriaal. PU kan buigzaam, sterk en slijtvast zijn. Het wordt onder meer toegepast als waterdicht geschuimd isolatiemateriaal met gesloten celstructuur, bijvoorbeeld in wanden van Hymer-campers met gepatenteerde PUAL-constructie. Ook komt het voor als schuimmateriaal voor geluidsisolatie, matrassen, stoelvulling, in houtlijm, autolak en vloerbedekking.