Pech onderweg met de caravan

Pech onderweg is op zich al vervelend, maar een nare bijkomstigheid is dat je langs de kant van de weg erg kwetsbaar bent. De ANWB geeft tips!

 • Rijd de combinatie, afhankelijk van de pechsituatie, zo ver mogelijk naar de uiterste rechterzijde van de vluchtstrook.
 • Als de plaats waar je stopt naar jouw idee niet veilig genoeg is, rijd dan – zo mogelijk – langzaam door naar een veiligere plaats. Een beschadigde band of velg kun je dan maar beter voor lief nemen.
 • Zet de knipperlichtinstallatie aan en gebruik de gevarendriehoek. Trek een reflecterend vest aan. Hoe meer je opvalt, hoe beter dat is.
 • Laat alle inzittenden achter de vangrail wachten.
 • Wiel verwisselen bij een caravan De noodzaak een wiel te verwisselen is het meest voorkomende pechgeval. Een wiel verwisselen is niet moeilijk, maar het handig om het een keertje te oefenen. Want hoe eerder de klus geklaard is, hoe veiliger dat is. Veel caravans hebben geen speciale kriksteunen en ook een caravankrik ontbreekt vaak. Juist in dergelijke gevallen is het belangrijk dat je thuis oefent waar je de (auto)krik kwijt kunt. Zoek een plek onder de as of het chassis zo dicht mogelijk bij de as. Gebruik nooit de uitdraaisteunen om de caravan ‘op te krikken’, dat kan leiden tot schade aan opbouw en interieur. Ga als volgt te werk:
  1. Laat auto en aanhangwagen aangekoppeld en zet beide op de handrem.
  2. Draai wielmoeren/-bouten één slag los.
  3. Plaats de krik onder het chassis, zo dicht mogelijk bij het wiel en krik de aanhangwagen op.
  4. Gebruik de uitdraaisteunen om wiebelen van de caravan tegen te gaan.
  5. Maak het reservewiel los (als dit onder de aanhanger hangt).
  6. Verwissel de wielen, let bij wielmoeren vooral op de juiste montage.
  7. Trek de wielmoeren/-bouten na circa 50 km rijden nog eens aan.

Pechhulp voor de caravan

Kom je met je caravan met pech te staan, dan helpt de Wegenwacht je graag weer op weg. Met 900 wegenwachten in Nederland en meer dan 7000 in Europa is de beste pechhulp altijd dichtbij.

Meer informatie over Aanhangwagen Service