Gewicht in de caravan verdelen

Een verkeerde belading is er vaak de oorzaak van dat de caravan gaat slingeren. Hieronder vind je enkele tips die je kunnen helpen voor een juiste belading.

Gewicht verdelen in de caravan

  • Leg zware spullen op de vloer, zo dicht mogelijk bij de as
  • Stop alleen lichte spullen in de dakkasten
  • Verdeel de bagage evenwichtig over de bankkasten
  • Laat de watertanks niet onnodig gevuld
  • Zet zware spullen onderweg vast, zodat ze niet kunnen verschuiven
  • Stouw in een kop- of eindkeuken niet te zware spullen
  • Laat de kogeldruk niet te hoog, maar ook niet te laag worden

Bagage in de auto

Hoeveel bagage in de auto kan, hangt af van het laadvermogen (zie het instructieboekje van de auto). Neem niet meer mee, want de diverse delen van de auto - zoals vering en wielophanging - zijn ontworpen voor een bepaald maximum. Wanneer je daar overheen gaat, kan schade ontstaan en het weggedrag worden beïnvloed. Wat wel kan, reken je als volgt uit. Allereerst trek je van het laadvermogen het gewicht van de inzittenden af. Daarna doe je hetzelfde met het gewicht waarmee de koppeling van de caravan op de kogel van de auto drukt (doorgaans tussen de 50 en 75 kg). De kilo's die je overhoudt, kun je aan bagage in en/of op de auto meenemen. Bij vier inzittenden is de kofferbak veelal niet toereikend. De meeste bagage moet dan naar de caravan verhuizen.

Imperiaal

Ook op een imperiaal kun je bagage kwijt. Het heeft een hoger zwaartepunt tot gevolg, waardoor de auto in bochten meer gaat overhellen. Ook moet de motor (nog) meer presteren omdat de luchtweerstand toeneemt. Bij bagage bovenop zul je rekening moeten houden met de maximaal toegestane dakbelasting. Deze staat in het instructieboekje van de auto.

Kogeldruk van de caravan

Lees meer over de kogeldruk