Bandentips voor rijden met een caravan

Niets vervelender en gevaarlijker dan een klapband onderweg! Lees daarom in dit ANWB-banden ABC hoe je zelf problemen met banden kunt herkennen en voor kunt zijn.

Aanlopen

Controleer of de banden niet aangelopen hebben tegen de wielkasten. Je herkent dat aan zwarte sporen. Een verkeerde maat band of een slecht veersysteem kan de oorzaak zijn.

Autobanden

Pomp ook de achterbanden van de auto op tot het maximum dat de fabrikant voor een volbeladen auto opgeeft. Dit vanwege de bagage in de kofferbak en de kogeldruk van de caravan.

Beschadiging

Beschadiging waarbij het karkas van de band (Nylon en staaldraden) zichtbaar is en ook een uitstulping door een koordlaag-breuk is absoluut niet toegestaan. Een stoeprand of steen is vaak de oorzaak.

Binnenband

Het is sterk af te raden om een binnenband in tubelessbanden te monteren.

Draagvermogen

Is het draagvermogen van de banden (Load Index) toereikend? Je vindt de Load Index op de zijkant van de band: een twee of drie-cijferig getal gevolgd door een letter voor de snelheidsaanduiding. 

Insnoering

Kuiltjes in de zijkanten van de banden kunnen geen kwaad. Het zijn de aanhechtingspunten (lassen) van de koordlagen.

Maat

Hebben beide banden dezelfde maataanduidingen? Twee verschillende merken is geen probleem.

Profieldiepte

Bij caravans zal het niet snel voorkomen dat de banden versleten zijn, bij auto's wel. Voor de volledigheid vermelden we toch nog even de wettelijk toegestane profieldiepte van 1,6 mm in de hoofdgroeven.

Spanning

Staan de banden op de juiste spanning? Een te lage bandenspanning zorgt voor een te hoge warmte ontwikkeling, waardoor de structuur van de band beschadigt. Het gevolg is een klapband. De minimale spanning van de caravanbanden is:

  • Radiaal : 3,0 bar
  • Radiaal (voor lichte bestelwagens): 4,0 tot 4,5 bar

Stallen

Breng de caravanbanden altijd op de juiste spanning, het liefst nog twee- of drietiende bar hoger, voordat je de caravan in de stalling weg zet.

Verdroging

Droogtescheuren waarbij de koordlagen van de band zichtbaar zijn, zijn wettelijk niet toegestaan. Laat het echter niet zover komen en vervang de banden tijdig. Let vooral op het gedeelte van de band waar de caravan de afgelopen tijd in de stalling op heeft gestaan. Vergeet ook het loopvlak in de groeven niet te controleren.

Veroudering

Hoewel er geen houdbaarheidsdatum op banden staat, raden wij aan de banden van de caravan voor de zekerheid na 10 jaar te laten vernieuwen.

Vouw- en bagagewagenbanden

Deze hebben vanwege hun kleinere maat vaak een afwijkend hoge spanning nodig. Bel met de ANWB-afdeling Caravans en Kamperen voor de juiste waarde.

Nog vragen? ANWB Experts

Voor meer informatie kun je ook altijd terecht bij ANWB Experts.