Regelgeving over caravans

Je koopt een caravan en gaat ermee op pad. Het klinkt simpel, maar de praktijk is anders. De belangrijkste regels op een rijtje.

Kenteken

Sinds 2003 hebben toercaravans verplicht een eigen kenteken. Dit bestaat uit een kentekenbewijs en een (gele) kentekenplaat. De categorie caravans tot 750 kilo (inclusief laadvermogen) is hiervan vrijgesteld. Op deze kleinere caravans zit een witte plaat met het kenteken van de trekkende auto.

  • Boven 750 kg: eigen kentekenbewijs + gele plaat
  • Tot 750 kg: kenteken van auto op witte plaat
  • Geen apk
  • Geen wegenbelasting
  • WA-verzekering
  • Eigen groene kaart in sommige landen verplicht

Geen APK, wel WA-verzekering

Wegenbelasting voor caravans is lang geleden afgeschaft. Voor caravans bestaat geen APK. Wel moeten ze minimaal WA-verzekerd zijn als ze aan het verkeer deelnemen. In Nederland valt een aanhangwagen die aan het verkeer deelneemt onder de WA-verzekering van de trekauto. Aan deze eis is dus voldaan als de code AF op de groene kaart van de trekauto voorkomt. Sommige landen verlangen een eigen groene kaart voor de caravan. Vraag die aan bij de verzekeraar van de trekkende auto.

RDW

Op www.rdw.nl is veel informatie te vinden over het kenteken, kentekenbewijzen, kentekencard, het tenaamstellen van een kenteken, de mogelijkheid van gewichtsveranderingen, en het overschrijven van een kenteken bij verkoop. Op het kentekenbewijs van de auto staat het maximale trekgewicht, de aanhangwagenmassa. Daar mag de caravan inclusief belading niet overheen komen.

Rijbewijs

De rijbewijs-eisen voor het rijden met een auto met caravan zijn tegenwoordig een stuk eenvoudiger dan voorheen. Op deze pagina vind je er alle info over.