Indeling van de caravan

Neem ruim de tijd om showroommodellen te bekijken. Want de juiste indeling van de caravan is één van de belangrijkste punten bij de aankoop ervan.

Waar de indeling van je mobiele vakantiewagen aan moet voldoen, verschilt van persoon tot persoon. Hou in ieder geval rekening met de (gezins)samenstelling en hoe je de caravan wilt gebruiken. Ga daarom vooral kijken in showrooms en op beurzen – het liefst met alle ‘medebewoners’ – om te zien wat handig is en wat niet.

Zit aan tafel, sta voor het aanrecht en trek wat kasten open. Beoordeel de positie van de kachel, van de koelkast en van bagageluiken. Waar komt straks de televisie, maar ook: naar welke kant draait de buitendeur open? Het lijken simpele vragen, maar door vóór aankoop de antwoorden te kennen, kunnen ze een hoop ergernis besparen.

Inrichting en opties

Tegenwoordig hebben bijna alle moderne caravans minimaal een kachel, een koelkast, een gaskookplaat en een vast ingebouwd toilet. Of de indeling hiervan voor jou handig is, hangt onder andere af van hoe intensief je de caravan gaat gebruiken en met hoeveel personen. Een reservewiel en een krik zijn wat minder vanzelfsprekend. Opties als een boiler, een bagageluik en panoramadakluik zitten vaak in een pakket, dat de fabrikant met korting aanbiedt bij de nieuwe caravan.

Een voortent, luifel, fietsdrager, mover of accu behoren zelden tot zo’n pakket; die biedt de dealer apart aan. Doordat het gewicht van deze opties ten koste gaat van het laadvermogen is het zinvol om bij aankoop een verhoogd toelaatbaar gewicht (asverzwaring) in overweging te nemen. Laat je in elk geval goed voorlichten over de gewichtstoename door opties.

Slapen in de caravan

Het ligt voor de hand: er moeten altijd voldoende slaapplaatsen in de caravan aanwezig zijn. En dan het liefst zodat iedereen voldoende ruimte heeft. Let op: dit kan er wel voor zorgen dat je ideale indeling kleiner wordt. Ook qua inrichting en soort bedden zijn er veel mogelijkheden.

Inrichting

Zo hebben vrijwel alle moderne toercaravans vaste bedden voor twee personen (een- of tweepersoonsbedden), terwijl dat in een gezinscaravan ook een stapelbed kan zijn. Daarnaast bieden veel caravans de mogelijkheid om een zitgroep om te bouwen tot bed.

Soorten bedden in caravans

Hou bij het kopen van een caravan ook rekening met het soort bed. Een zogeheten dwarsbed heeft als voordeel dat het relatief weinig ruimte vraagt, maar als nadeel dat je bij het in- of uitstappen wel eens over elkaar heen moet kruipen. Langsbedden (staan in lengterichting van de caravan) zijn beter toegankelijk, maar slokken aardig wat binnenruimte op. Hoewel de kwaliteit van de lattenbodem en het matras per caravan kan verschillen, blijft ligcomfort toch vooral een persoonlijke aangelegenheid. Ga dus zeker ook lekker proefliggen in de showroom.