Doe-het-zelf: elektrische vloerverwarming

Talloze kampeerders hebben een caravan zonder vloerverwarming. Voor wie niet van koude voeten houdt, zijn er verschillende soorten elektrische verwarming. Dit zelf aanleggen is niet eens heel ingewikkeld.

Een elektrische verwarming die geschikt is voor kampeerders, is Recreatherm. Dit warmtefolie kun je onder een zachte vloerbedekking toepassen. De bijgeleverde transformator verlaagt 230 volt naar 12 volt, daarmee kan de folie een temperatuur van ongeveer 30 graden bereiken. Door de lage spanning is het gebruik in de caravan veilig. En als je per ongeluk het element doorboort, valt slechts een klein stukje uit. De hele caravan verwarmen met deze vloerverwarming gaat niet, maar het verbetert wel het comfort. Een stukje warmtefolie van een meter lengte verbruikt ongeveer 5 ampère en na een minuut of tien heb je een heerlijk warme vloer.

Stap 1

Reinig de vloer en maak hem vetvrij. Leg dan de warmte folie neer met de koperkleur aan de onderzijde. De koud-einden, zo heet de bedrading die niet warm wordt, leg je in de richting van de caravanwand. Geleid ze bijvoorbeeld via de plint van de ringverwarming naar de bankkast. Hier wordt straks de transformator gemonteerd. Als zo'n plint ontbreekt kun je de bedrading langs de wand leggen, en het vastplakken en afdekken met aluminiumtape. Om de koud-einden de bankkast binnen te leiden moet je eventueel een kleine opening aanbrengen in het paneel.

Stap 2

Plaats de transformator zodanig dat hij zo goed mogelijk wordt beschermd tegen het stoten van bagage. Houd daarbij rekening met de lengte van het snoer, de stekker moet in een stopcontact kunnen. Als er geen stopcontact in de buurt is, moet je een nieuwe aanleggen of een verlengsnoer gebruiken. Houd tijdens het afwerken rekening met de bereikbaarheid van de transformator. De koud-einden worden met de bijgeleverde schroevendraaier vastgezet in het bevestigingsblokje aan de transformator. Kort ze niet in. Rol het ruim op en zet het vast met een tiewrap of een stuk tape. Schroef de transformator met de bijgeleverde parkertjes vast aan de vloer.

Stap 3

Nadat je van alle onderdelen de plaats hebt bepaald, kan je de warmtefolie vastplakken. Dat kan met aluminiumtape, dit is verkrijgbaar in de bouwmarkt. De lijm van die tape kan tegen warmte en de aluminium laag geeft de warmte goed door naar boven. Druk de folie tijdens het vastplakken strak tegen de vloer om bobbels te voorkomen. Vergeet niet de bedrading vast te tapen. Eventuele rimpels strijk je gemakkelijk uit het plakband. Plak het rondom goed dicht zodat er geen zand en stof onder de folie kan komen.

Stap 4

De warmtefolie moet ter bescherming afgedekt worden. Dat kan met een stukje tapijt, maar linoleum of zeil kan ook. Snij het stukje tapijt af buiten de caravan, om doorschieten met het mes in de originele vloerbedekking – én in de nieuwe vloerverwarming – te voorkomen. Je kan het tapijtje los laten liggen, zodat het gemakkelijk uitgeklopt kan worden. De stekker kan er nu in en als de warmte voelbaar wordt, kun je de schakelaar van de transformator nog even merken met de standen aan en uit. Klaar!