Slapen in de caravan

Als je op de plaats van bestemming bent aangekomen, verandert je caravan ineens van aanhanger in woon- en slaapplaats. Kijk daarom eerst goed om je heen voordat je de caravan neerzet. Let niet alleen op de eventuele helling of oneffenheden van de ondergrond, maar ook op hoe het zonlicht valt, waar er schaduw is en wat de overwegende windrichting is.

Slapen in de caravan

In de meeste caravans moet je de zitgroep ombouwen tot bed om voldoende slaapplaatsen te creëren. Probeer dit van te voren uit, om erachter te komen of er mogelijk hulpstukken ontbreken. De meeste caravanbedden ontstaan door de tafel te laten zakken (of de tafelpoot te laten knikken) totdat de bovenkant ervan gelijk ligt met de bovenkant van de bankkasten.

Condens in de caravan

Tafels die gebruikt worden als bedondersteuning, hebben vaak een kunststof bovenblad dat ’s morgens vochtig kan zijn. Leg een badlaken tussen het kussen en de tafel te leggen die dit het vocht absorbeert om dit probleem te voorkomen. Er zijn ook speciale matten te koop, die ervoor zorgen dat de lucht kan circuleren. Bij caravans met een lattenbodem komt een vochtig matras niet of nauwelijks voor. Los daarvan kun je de matrassen het beste regelmatig even luchten.

Te weinig slaapplaatsen

Kom je slaapplaatsen tekort, dan moet je extra voorzieningen hebben. Bijvoorbeeld door een slaapcabine in de voortent te hangen of een apart bijzettentje op te zetten. Nadeel is dat je daar ook voor een overnachting onderweg gebruik van moet maken.

Beddengoed

Je kunt in de caravan hetzelfde beddengoed gebruiken als thuis, of kiezen voor een slaapzak. Kies je voor het laatste, vraag je dan af waar en in welk seizoen je kampeert en baseer daarop je beslissing. Zie verder onderdeel slaapzakken.

Caravan matrassen

In een bijzettent of slaapcabine lig je op de grond en kan de kou behoorlijk optrekken. Een goed isolerend en comfortabel matras is daarom geen overbodige luxe. Dit zijn de mogelijkheden:
  • Luchtbedden kun je tot een klein volume oprollen, maar ze zijn relatief zwaar. Het ligcomfort is redelijk, want je kunt de spanning naar behoefte aanpassen. Isoleren doen ze nauwelijks. Gebruik een luchtbed daarom in combinatie met een extra isolatiematje.
  • Schuimplastic matrassen isoleren redelijk, zijn relatief licht en bieden, afhankelijk van de kwaliteit, een behoorlijk ligcomfort. Hier tegenover staat hun grote volume.
  • Isolatiematten hebben een groot isolerend vermogen en zijn compact en licht. Het ligcomfort is echter niet zo groot.
  • Zelfvullende luchtmatten bieden een goed ligcomfort, een goede isolatie en een acceptabel volume (opgerold). Je betaalt er gemiddeld wel wat meer voor.
  • Veldbedden en stretchers lenen zich door hun afmetingen en gewicht niet zo voor kamperen.
  • Een zogeheten ‘oplegmatras’ verbetert het comfort van een caravanbed aanzienlijk.

  • Houd ook rekening met de afmetingen van het matras en de beschikbare ruimte in bijzettentjes en slaapcabines. Zorg verder voor een vlakke ondergrond zonder scherp uitstekende voorwerpen.