Watersysteem van de caravan renoveren

Eigenlijk zou het bij het reguliere onderhoud van de caravan moeten horen: de waterinstallatie controleren. Plastic waterslangen zijn namelijk best gevoelig voor vuil. Bekijk hier hoe de vakman vieze slangen vervangt door UniQuick, een enigszins buigbare kunststof waterleiding van Reich, die algengroei tegengaat.

In 1986, toen deze Kip Grey Line in gebruik werd genomen, waren de waterslangen ongetwijfeld nog volkomen transparant. Ruim een kwart eeuw later zit er een vieze, bruine aanslag in. Er zijn allerlei middeltjes in de handel die dit beloven te verwijderen, maar wij nodigen vakman Tom van Vliet uit voor een algehele revisie. Die omvat enerzijds het vervangen van het koudwatergedeelte, anderzijds de installatie van een Truma Therme met bijbehorende slangen en een mengkraan.

Bewegingsvrijheid

Een voordeel bij de aanleg van de nieuwe waterleiding is de afwezigheid van een cassettetoilet in deze caravan. Om de bewegingsvrijheid in de wasruimte nog wat verder te vergroten, verhuist de jerrycan naar de disselkast. Daar is hij ook beter bereikbaar.

Winterkampeerders zullen dit overigens geen ideale situatie vinden, aangezien de watervoorraad daar nu eenmaal gevoeliger is voor vorst. De ‘TT-boiler’ krijgt een plaatsje in de linkerzitbank, vlak bij de as. Op deze plek heeft zijn gewicht van 7 kilo (2 kilo leeg + 5 liter water) maar weinig invloed op de kogeldruk.

Stappenplan

Bekijk hieronder stap voor stap hoe je schoon water in de caravan krijgt.

Stap 1:

Als de waterslangen er zo uitzien, is het tijd om in te grijpen!

Stap 2:

De UniQuick-waterleiding is lichtdicht en gaat daardoor algenvorming tegen. De blauwe is voor koud water, de rode voor warm.

Stap 3:

Om de leiding een hoek van 90 graden te laten maken is een speciaal hulpstuk nodig. Daarnaast kent UniQuick tal van andere hulpstukken, zoals aansluitnippels, koppelingen en ventielen.

Stap 4:

Een mengkraan is aanzienlijk 'dikker’ dan een kraan voor alleen koud water. Het gat in de keukenspoelbak zal dan ook groter moeten worden.

Stap 5:

Zie de tekst bij stap 4.

Stap 6:

De plaatsbepaling voor de TT-boiler is een serieus klusje. Houd rekening met het gewicht en de benodigde ruimte voor bijbehorende slangen en aftapkraantjes. Verder is het wel zo handig als er nog genoeg ruimte in de bank overblijft voor bagage. Een afscheiding plaatsen, kan schade door schuivende spullen voorkomen.

Stap 7:

UniQuick is misschien niet de goedkoopste oplossing, maar menig kampeerder zal het met ons eens zijn dat dit er 'strak' uitziet. Het laatste stukje is flexibel gehouden om de pomp uit de tank te kunnen halen. Bij een vaste tank kun je ook die verbinding met UniQuick maken.