Water in de caravan

Tijdens je kampeervakantie wil altijd beschikken over voldoende vers en warm water. Lees daarom hier meer over het waterverbruik in je caravan.

Watertank

Moderne caravans hebben vaak een ingebouwde verswatertank. In de buitenwand zit een dop, die je moet verwijderen om de tank met een gieter te kunnen vullen. Bij oudere caravans is de tank vaak uitneembaar; je neemt hem mee naar een tappunt om hem te vullen. Tijdens winterkamperen is het van belang te weten of de tank zich op een vorstvrije plek in de caravan bevindt. Voor de opvang van vuil water is een emmer het meest gebruikte middel. De met wieltjes uitgeruste tank is daar een luxe variant op. Bij echte wintercaravans is de vuilwatertank vaak ingebouwd.

Douchen in de caravan

Mede dankzij de concurrentie tussen de toilettenfabrikanten, is het caravansanitair er de laatste decennia flink op vooruitgegaan. Ook beschikken moderne toercaravans nu veelal over een boiler, waardoor er warm water beschikbaar is. Toch is douchen nog niet zo vanzelfsprekend, omdat de inhoud van de boiler en de inrichting van de wasruimte daar niet altijd op berekend zijn.

Boiler

De Truma Therme is inmiddels bijna gemeengoed geworden in de kampeerwereld. Deze 5-liter ‘boiler’ verwarmt het water tot een kleine 65 graden, waarna het te gebruiken is voor bijvoorbeeld een afwasje. Is de caravan uitgerust met een echte douchecabine, dan hoort daar een grote (10 liter) boiler bij.


Meer informatie over water in de caravan

10 tips voor safe water
Warmwaterkraan
Watersysteem aftappen
Watersysteem renoveren