Caravan voorbereiding

Lekker: de vakantie gaat beginnen! Tijd om de caravan in te pakken. Maar wat is de efficiëntste manier? En hoe geef je dieven geen kans? Je leest het op deze pagina.

Inpakken

In een caravan kun je heel wat spullen kwijt, zeker als je slim inpakt. Zo horen alle zware voorwerpen in de buurt van de as te liggen, daar geven ze de minste kans op verstoring van het ‘evenwicht’. Meer gewicht op grote afstand van de as geeft namelijk een grotere kans op verstoring van het weggedrag. Zit de keuken vlak bij de as? Dan kan er relatief veel gewicht in. Zo niet, stop blikken met levensmiddelen of andere zware spullen dan bijvoorbeeld in een krat en plaats die tijdens de reis in het midden van de caravan of in de auto. Lees meer over caravanstabiliteit.

Ga ook in de hoogte zorgvuldig te werk; een voorraadje leesboeken hoort onderweg niet in een bovenkastje thuis. Een tot bed omgebouwde zitgroep kan onderweg dienstdoen als een soort laadperron voor allerlei volumineuze zaken. Denk aan campingmeubilair maar ook slaapzakken en desnoods fietsen.

Als je met z’n tweeën op reis bent, biedt de auto meer ruimte voor ‘lastige’ bagage. Door gewicht naar de auto over te hevelen, vermindert de invloed die de (rijdende) caravan erop uitoefent. Dat geldt niet voor gasflessen; laat die maar in de disselkast.

Niets vergeten? Check het met onze handige paklijst!

Anti-diefstal tips voor de caravan

Een ingepakte caravan is voor dieven nóg interessanter. Onthoud dit, als hij thuis voor de deur staat en beveilig je caravan.
Bekijk anti-diefstal tips