Waar zijn stroomkabels van gemaakt?

In de aan de stroompaal aangesloten camper of caravan blijkt ineens geen spanning vanbuiten door te komen. Je checkt stekkers, zekeringen, stroomkastjes, aardlekschakelaar, maar alles blijkt oké. Geen stroom; wat nu...

De kabel

Denk dan eens aan de stroomkabel. Tijdens jaren intensief gebruik, is die blootgesteld aan temperaturen van misschien wel min 20°C tot mogelijk 80°C. Er rijden auto's met caravan en zware campers over en je rolt 'm op om stevig in een vrij hoekje te proppen. De isolatie van de binnendraden kan door al dat geweld breken en de kabel maakt dan intern sluiting.

Er zijn voor kamperen twee soorten stroomkabels. De pvc- en de neopreenkabel. Een standaard pvc-kabel is niet bestand tegen de zon en zal na enkele seizoenen indrogen. Neopreen is een synthetisch rubber dat de kabel beter beschermt tegen zonlicht en bovendien tegen oliën en vetten. De grootse leverancier van campingkabels, Haba Bv uit Maasland, raadt dan ook alleen neopreenkabel aan voor gebruik op de camping.

Codering en NEN-Norm

De pvc-kabel herken je aan een standaardcode, verbonden aan NEN-normen. Voor pvc is dat H05VV-F. Op de neopreenkabel staat de code H07RN-F. Achter deze codes is de diameter van de geleiders - de koperen stroomdraden of aders - in de kabel vermeld. Een kabel heeft drie van die geleiders van 1,5 of 2,5 mm2 (kwadraat millimeter) dikte. De aanduiding achter de kabelcode is 3x1.5, 3x2.5 of 3G1.5 of 3G2.5. Een G in de diametercode geeft aan dat in de kabel een aardedraad met de kleur geel/groen is opgenomen. De extra coderingen H05 (300 volt) en H07 (450 volt) staan voor de maximaal toegestane werkspanning.

Tips

Voor caravan of camper is Ho5 voldoende. Voor geleiderdikte 1,5 mm2 geldt een maximale stroom van 10A(2.300W). Sluit je buiten nog een frituur of andere gebruikers aan, kies dan voor 2,5 mm2 geleiderdikte; 16A, maximaal 3.600W. De letters VV en RN staan voor het materiaal van de buitenmantel en de aderisolatie. Tweemaal V voor buitenmantel van pvc (polyvinylchloride) en aders van pvc (polyvinylchloride). Op de neopreen- kabel staat de R voor de buitenmantel van rubber (neopreen) en N voor de aderisolatie van polychrolopreen (synthetisch rubber). Tot slot geeft de F aan dat het om een buigzame leiding gaat.

Elke geleider (binnenkabel) is apart geïsoleerd, de aderisolatie. Met elk een eigen kleur: de aarde geel/groen, de fase bruin en de nul blauw. Veel dunne draadjes in de geleiders maken een kabel soepel. Een goede kabel heeft de code H07RN-F - 3G1.5, of nog beter H07RN-F - 3G2.5.

Kijk ook eens op onze pagina over elektriciteit.