Ringverwarming in de caravan

Uitbreiden en aanpassen

Heb je in de winter of in het voorjaar koude plekken opgemerkt? Is de zithoek in je caravan heet, de slaapkamer steenkoud, of net andersom? Een diepvries bankkast in de camper, steeds datzelfde stukje waterleiding waarin ijs aankoekt of kille tocht op dat plekje waar niemand meer wil zitten? De oplossing ligt in een zomerdag klussen. Zo doe je dat...

De Dethleffs Aero Style 570 TK Redactiecaravan is van een luxe verwarmingssysteem voorzien. Een Truma S>oo4-haard met twee aanjagers - een ventilator voor de woonkamer en een extra voor de slaapkamer - in de ringverwarming. Er gaat veel warmte rond. Zoveel dat de enkele uitstroomopening in de zitgroep de kuiten gaar stoomt van wie er voor gaat zitten. Fabrikanten moeten ergens een grens trekken in het uitbreiden van het omloopsysteem van de verwarming.

Eenvoudige aanpassingen

Gewoon, vanwege de kosten. En meestal klopt alles redelijk, de rest kun je zelf eenvoudig aanpassen. Leverancier Truma biedt voor eigenlijk elk probleem wel een oplossing. Zo zijn er T- en Y-stukken, draaibare uitstroomopeningen, verlengstukken, overgangen, wandbeluchting, aftakstukken, eindroosters, deksels, reduceerdeksels, slangenklemmen, extra ventilatoren, aanvoerslangen in diverse diameters, geïsoleerde buitenslang, wissels, kleppen, afsluiters, mengsystemen, thermostaten en nog veel meer.

Maar wij houden het deze keer makkelijk; bij de buizen van de ringverwarming. Dat systeem is net zo eenvoudig opgebouwd als het kinderspeelgoed Knex. In elkaar passen, schroefje er in, klaar. Je vindt het in caravans en campers, al is de verwarmingsunit zelf vaak heel verschillend. We laten je hier vier van de eenvoudigste basisaanpassingen zien.

Werkwijze

Bepaal waar de warmte heen moet of naar omgeleid moet worden. Plan waar en hoe je slangen/accessoires wilt (aan)leggen. Kun je de gewenste plaats bereiken? Schets je opties en bepaal de hoeveelheid materiaal. Aan de slag!

Gereedschap

- Meet- en tekengerei
- Gatenzaag 60 mm
- Boormachine
- Boortje 2 a 3mm
- Schroevendraaier (kruis)
- Metaalzaagje

Stappenplan

Bekijk hieronder stap voor stap hoe je een ringverwarming uitbreidt/aanpast.

Stap 1:

Waar de verwarmingsbuis door de vloer binnenkomt, willen wij een extra uit stroomopening. Ed Broer, van het KCK-klusteam, zaagt de buis met een metaalzaagje 10 cm boven de vloer door.

Stap 2:

Passen en meten in de kleine ruimte om het middelpunt van de nieuwe uitstroomopening in de bankkast exact te bepalen.

Stap 3:

De binnenmaat aan de buitenkant van de bankkast overnemen. Met de gatenzaag van buiten naar binnen een opening 60 mm zagen.

Stap 4:

Het 'Uitstroom T-stuk' is op de luchtslang geplaatst; de uitstroomopening voor een deel geplaatst. De onderdelen hebben snel-schroefdraad. Gewoon in elkaar drukken, een beetje draaien, vast.

Stap 5:

Zaag een stukje ter grootte van het 'Uitstroom T-stuk' uit de originele slang en plaats de slang op de nieuwe uitstroomopening.

Stap 6:

Met deze 'Voortent-warmelucht-set' van Truma maak je zo ook een uitstroomopening naar de voortent.

Stap 7:

Te veel warme lucht uit één van de uitstroomopeningen? Demonteer de uitstroomopening en plaats een reduceerkapje met de gewenste opening.

Stap 8:

We zijn toch bezig zijn, dus verhuizen we alle verwarmingsbuizen met klemmen hoog bovenin de kast. Gebruik kortere, zelftappende schroeven dan de meubelplaatdikte.

Stap 9:

Door een lastig bereikbaar onderkastje leggen we dunnere buis (maximaal 1.5 meter lang). Om vervolgens over te gaan naar een bijpassende uitstroomopening.

Stap 10:

Let bij elke montage of aanpassing op de stroomrichting van de onderdelen. Op lastig te bereiken plaatsen kan een kabelbinder van pas komen.