Caravan interieur

Van de keuken tot de slaapkamer: hieronder vind je leuke wetenswaardigheden en handige tips over het interieur van de caravan.

Keuken van de caravan

Een caravankeuken is natuurlijk altijd kleiner dan de keuken thuis. Een paar wetenswaardigheden:

  • De sluitingen op de kleppen van de bovenste kastjes moeten ervoor zorgen dat de inhoud er tijdens het rijden niet uitvalt.
  • Dit geldt ook voor de laden, waarvan de besteklade het belangrijkst is.
  • Vul de ruimte tussen borden, kommetjes en pannen op, bijvoorbeeld met theedoeken, dan blijft de boel onderweg netjes op zijn plaats.

Koken

De meeste caravankeukens zijn voorzien van een 3-pits kooktoestel. Alleen met een speciale campingpannenset kun je al die pitten tegelijk gebruiken, de pannen zijn voorkeur niet groter dan het kookrek. Bijkomend voordeel van zo’n set is dat het gewicht en ruimte scheelt. In tegenstelling tot de kachel gebruikt het kooktoestel zuurstof uit de woonomgeving. Goed ventileren tijdens het koken dus! Last van kookluchtjes of kookvocht? Lees dan hoe je een afzuigkap kunt inbouwen.

Koelen

De koelcapaciteit van een caravankoelkast is niet te vergelijken met die van de compressorkast in de keuken thuis. En die van thuis is nog energiezuiniger ook! Het absorptiesysteem waarvan we op de camping gebruikmaken, neemt daarentegen genoegen met zowel elektriciteit (12/230 volt) als met gas. Bovendien werkt het absoluut geruisloos.

Stapelbed van de caravan

Maak nooit de fout het bovenste deel van een stapelbed te gebruiken voor kinderen die daar eigenlijk nog te klein voor zijn! In het verleden zijn hier ongelukken mee gebeurd met soms een fatale afloop. Informeer bij caravan- en kampeerautodealers naar een speciaal beveiligingsnet voor zo’n bed.

Liggen

Een paar tips en wetenswaardigheden over de zitgroep en het bed:

  • De vorm van een zitgroep is van invloed op het ombouwgemak. Banken van ongelijke lengte en een rondzit vergen doorgaans wat meer tijd.
  • Ieder mens verliest ’s nachts vocht, daarom móet een bed luchten.
  • Probeer het ombouwen van een zitgroep naar een bed gerust eens uit in de showroom van de dealer. En ga er daarna vooral ook even op liggen!
  • Een vast bed oogt niet alleen beter, het ligcomfort is ook een stuk beter dan van een omgebouwde zitgroep.
  • Bij het ombouwen van een zitgroep naar een bed of andersom wordt de tafel weleens gebruikt als ondersteuning. Vermijd erop te knielen, want het blad is vaak hol en daardoor relatief kwetsbaar. Lees hier hoe je het tafelblad repareert.
  • Slapen op een omgebouwde zitgroep is een overweging.