Elektriciteit en gas in de caravan

Meer weten over elektriciteit- en gasverbruik in de caravan?

Stopcontacten in de caravan

Ook jij hebt vast veel oplaadapparatuur; denk aan smartphones, tablets, laptops, etc. Maar zijn er wel voldoende stopcontacten in de caravan? De behoefte aan extra stopcontacten groeit. Hoewel caravanfabrikanten hierop inspelen, is het goed om te weten dat achteraf een extra stopcontact inbouwen een redelijk eenvoudig klusje is. Kijk hier voor meer klustips.

Verlichting in de caravan

Via het stroompaaltje op de camping en de kabelhaspel komt 230 volt de caravan binnen. Een omvormer maakt deze spanning geschikt voor 12 volt lampjes en voor bijvoorbeeld de waterpomp. Voordeel is dat ze zowel op de camping (via de omvormer) als onderweg (via de auto- of boordaccu) werken.

Nog een paar weetjes die je ‘verlichten’:

  • Met ‘pottenkijker’ wordt de verlichting boven de kookpitten aangeduid.
  • Een tentlamp zit vaak boven de buitendeur, maar verlicht daardoor niet altijd de hele voortent.
  • Een vast lampje in de disselkast kan handig zijn, maar toch is het veiliger, om in verband met het gas, daar een zaklantaarn te gebruiken .
  • Op een aardlekschakelaar zit een testknop. Druk daar af en toe eens op, dan weet je of hij nog actief is.

Gas in de caravan

Flessen met propaangas zorgen ervoor dat er in caravans gekookt kan worden en dat de kachel het doet. Uiteraard wil je niet dat er bij jou iets misgaat, dus laat de gasinstallatie minstens een keer in de twee jaar door een vakman controleren.

Tijdens de reis horen gasflessen dichtgedraaid en vastgesnoerd in de disselkast te staan. Onderin de disselkast moet een opening vrij blijven waardoor eventueel lekgas kan ontsnappen. Een koelkast of kachel mag tijdens het rijden op gas werken, maar onthoud dat dit ‘open vuur’ is dat bij onder andere tankstations en in tunnels streng verboden is.