Afzuigkap inbouwen in de caravan

In een caravan of camper overheersen kookluchtjes al gauw. En 's winters wil je vooral ook van het kookvocht af. Daarvoor is een afzuigkap nodig en die is niet altijd standaard. Later aanbrengen kan natuurlijk ook. Wij laten je zien hoe je dat doet.

In de KCK-redactiecaravan plaatsen we een afzuigkap van Dometic. De CK400 die we monteren, slingert 125 m2 vochtige en riekende lucht door het dak naar buiten. De motor bevindt zich in de ventilatie-unit op het dak. Dat scheelt binnen in de afmetingen van de wasemkap en in de geluidsproductie. Wie niet wil boren en zagen kan kiezen voor de Dometic-recirculatiekap (type CK2000).

Benodigdheden

Hieronder de benodigdheden voor het inbouwen van de afzuigkap:
- Dometic CK400 afzuigkap
- Kit (optie)
- Eventueel stroomdraad 1,5 mm2

Voorbereiding

Controleer of de omvormer van caravan of camper over voldoende capaciteit beschikt om een afzuigkap aan te sluiten. De stroomdraden van de keuken kun je doorgaans oppikken bij de lichtschakelaar van de keuken. Sluit de afzuigkap alleen aan als die draden minimaal 1,5 mm2 dik zijn. Ventilator en spotjes nemen samen 50 watt at. Dat is bij 12,5 volt ongeveer 4 ampère. Bij eindkeukens kan de afgeronde dakvorm plaatsing van de dakdoorvoer verhinderen. Ben je geen klusser en heb je nul verstand van het 12V-circuit, laat de afzuigkap dan door de dealer plaatsen.

Gereedschap

Voor het inbouwen van de afzuigkap heb je het volgende gereedschap nodig:
- Duimstok/ meetlint
- Tekenmateriaal
- Boor(machine)
- 110 mm gatenzaag of decoupeerzaag (ook te huur bij een gereedschap/machineverhuurder.)
- Papiertape
- Schroevendraaier
- Priem

Let op!

Tijdens koken altijd ventileren! Bij verbranding van propaan en butaan ontstaan potentieel schadelijke gassen. Die moeten naar buiten. Dus zet ook als er een afzuigkap aanwezig is altijd een raampje op een kier en zorg dat ventilatieopeningen in de vloer niet door bagage in bankkasten zijn afgedekt.

Stappenplan

Bekijk hieronder stap voor stap hoe je een afzuigkap inbouwt.