Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Caravan naar de stalling? 10 tips

Verzorgen, verzekeren en veiligheid voorop

Vakantieseizoen voorbij? Tijd om de caravan naar de stalling te brengen! Hoe kies je de stalling uit en waar moet je aan denken bij het winterklaar maken en het achterlaten van de caravan? Met deze tips vergeet je niks.

1. Check of jouw caravan verzekerd is in de stalling

Je mag ervan uitgaan dat de caravan op een veilige plek staat in de stalling, maar een verzekering afsluiten is altijd verstandig. Niet alleen om beschermd te zijn tegen diefstal, maar ook om conflicten over schade te voorkomen. Neem de polisvoorwaarden van de caravanverzekering goed door; zo weet je aan welke veiligheidseisen de stalling moet voldoen en of de caravan verzekerd is in de caravanstalling. 

Sluit een caravanverzekering af 

2. Kies voor een overdekte winterstalling

Een overdekte winterstalling is het beste voor elke caravan. Je kunt 'm ook buiten stallen, maar door regen, sneeuw en hagel kan de caravan flink beschadigen. Uv-straling is slecht voor de rubberen afdichtingen, ramen, stickers en de caravanbanden. Heb je een vaste kampeerplek in het buitenland en rijd je daar elk jaar naartoe met de caravan? Overweeg dan een overdekte stalling ter plaatse. Als je je caravan toch buiten gaat stallen, overweeg dan een caravanhoes die je huis op wielen beschermt.

3. Vergelijk stallingkosten

Het prijskaartje van het stallen van een caravan of camper kan enorm uiteenlopen. Ga er daarom even voor zitten om de prijzen van stallingen goed te vergelijken. De kosten voor een caravanstalling zijn afhankelijk van het soort kampeermiddel en de grootte ervan. Let op dat de ene stalling per strekkende meter en de ander per vierkante meter rekent. Daarnaast zijn caravanstallingen in de Randstad en rond grote steden als Utrecht, Amersfoort en Eindhoven vaak veel duurder dan in Groningen, Friesland, Overijssel of in streken als de Achterhoek. Vergelijken loont!

Tip: Kijk altijd eerst hoe vaak je de caravan of camper mag halen voor het standaardtarief. Het kan soms duurder zijn als je vaker langs wilt komen.

4. Aftappen waterleiding en boiler

Het is belangrijk om de waterleiding en de boiler van je caravan af te tappen. Daarmee voorkom je vorstschade, bacteriegroei of aanslag. Je kunt met speciale aftapkraantjes aftappen. Raadpleeg daarvoor het instructieboekje van de caravan en bekijk de video van ANWB om te zien hoe je dat doet.

5. Berg de gasflessen veilig op

Gasflessen moet je thuis of in een speciale ruimte bij het stallingsbedrijf opslaan. Dek de gasdrukregelaar af met een plastic zakje om vervuiling van de gasleiding te voorkomen.

Bekijk hoe je thuis je gasflessen veilig opslaat 

6. Opslag verschillende typen accu’s

Bijna alle caravans hebben tegenwoordig een mover met een accu. Is het een volledig opgeladen lichtgewicht lithium-ion accu, dan kan die  eventueel in de caravan blijven. Dat geldt ook voor een gel-accu. Een zware loodaccu moet de hele winter aan een druppellader. In een stalling kan dat meestal niet, dus dat moet thuis. Vind je het niet zo heel veel extra werk, haal de accu (ook de lithium- of de gel-accu) er dan gewoon uit. Baat het niet, dan schaadt het niet.

7. Zo voorkom je een 'huppelende' caravan

Net als in autobanden daalt ook de spanning in caravanbanden na een tijdje. Zijn ze gevuld met stikstof? Dan gaat dat wat langzamer. Pomp de banden vlak voor je naar de stalling gaat iets harder (0,2 tot 0,4 bar) op. Dit helpt voorkomen dat ze door het lange stilstaan aan de onderkant plat worden. Hierdoor is de band niet meer helemaal rond en zal de caravan tijdens de eerste rit een beetje gaan 'huppelen'. Na een paar kilometer verdwijnt dit meestal vanzelf.

Meer over caravanbanden 

8. Zo maak je de caravan goed schoon

Vóór het wegbrengen naar de stalling maak je de caravan goed schoon, van binnen en van buiten. Sop de caravankoelkast goed uit en neem de kastjes en planken af met een vochtige doek. Laat alles goed drogen. Laat de koelkastdeur op een kier staan om schimmel te voorkomen. Haal alle etenswaren uit de caravan, die trekken ongedierte aan. De buitenkant van de caravan kun je het best met een speciaal schoonmaakmiddel reinigen. Het inbouwtoilet krijgt natuurlijk een ontsmettende reiniging, de watertank en de caravanboiler moet je aftappen.

Tips voor een grote schoonmaak van de caravan 

9. Zorg voor goede ventilatie

Zet de dakluiken een klein beetje open. Laat de horren en gordijnen van de dakluiken en de ramen ook open staan. Zo voorkom je dat deze gaan uitrekken of dat de spiraalveren van de rollo’s aan kracht verliezen. Zet de bankkussens rechtop en de bankdeksels op een kier, net als de kastdeurtjes.

10. Eens in de twee jaar: BOVAG-onderhoudsbeurt

Laat één keer in de twee jaar een BOVAG Caravan Onderhoudsbeurt uitvoeren. Dan weet je zeker dat het noodzakelijke onderhoud door experts wordt gedaan en krijg je drie maanden garantie op reparaties. Een keuringssticker met datum herinnert je aan de laatste keuring.

Bekijk deze handige video om te zien wat er komt kijken bij het stallen van je caravan:

Ook handig voor caravanners

Aanhangwagen Service Buitenland afsluiten 
Ook pechhulp voor je aanhangwagen in het buitenland? Sluit dan Aanhangwagen Service Buitenland af naast je Wegenwacht Europa pakket.
Caravanverzekering afsluiten 
Met de ANWB Caravanverzekering ben je verzekerd voor schade aan of diefstal van de caravan.
Grote schoonmaak van je caravan 
Met dit onderhoud bescherm je het materiaal van je caravan en ga je veilig de weg op.

Speciaal voor jou geselecteerd

Shop alles voor je autovakantie 

Van elektrische koelbox tot handige dakkoffer. Shop hier alles voor de roadtrip naar je vakantiebestemming.

Nu10%korting
Pechhulp op vakantie 

Met Wegenwacht Europa is de beste hulp altijd dichtbij. Zo kun je, ook bij pech, van je vakantie blijven genieten.

Nu15%korting
ANWB Doorlopende Reisverzekering 

Ga onbezorgd op reis met de doorlopende reisverzekering van de ANWB. Hulp en advies in het buitenland én je bagage en medische kosten verzekerd.

1e jaarextravoordeel
ANWB Creditcard 

Makkelijk je vakantie boeken en wereldwijd snel en veilig betalen. Nu het eerste jaar 50% korting op de Gold Card.