Regels en voorwaarden

De wetgever heeft de campingondernemer veel vrijheid gegeven voor de praktische kanten van het kamperen. De campingondernemer kan zijn eigen huishoudelijke regels en algemene voorwaarden opstellen over bijvoorbeeld tarieven, openingstijden, geluidsoverlast, opzeggingen en prijsverhogingen.

Recron: meer bescherming dan de wet

De Recron is een organisatie waarbij Nederlandse campings zich kunnen aansluiten. Campings die bij de Recron zijn aangesloten hanteren allemaal de Recron-voorwaarden. Deze voorwaarden gelden ook op ANWB-erkende campings. Campings die aangesloten zijn bij de Recron en/of ANWB-erkend zijn moeten de Recronvoorwaarden voor de kampeerders ter beschikking hebben.

De voorwaarden zijn het resultaat van onderhandelingen tussen de Recron, Consumentenbond en de ANWB. De ANWB en Consumentenbond behartigen in deze onderhandelingen de belangen van de kampeerders zo goed mogelijk.

De Recron is de belangenbehartiger van de campings. De Recronvoorwaarden, die verschillen per soort standplaats (jaar, seizoen of toeristisch), bieden de consument meer bescherming dan de wet. Ze kennen onder meer beschermende bepalingen voor opzeggingen en prijsverhogingen.

> Soorten plaatsen: jaar, seizoen en toeristisch

Klachten

Een groot voordeel van campings waar de Recronvoorwaarden gelden, is dat klachten kunnen worden voorgelegd aan de Geschillencommissie Recreatie. Een klachtenprocedure bij een Geschillencommissie is meestal consumentvriendelijker (goedkoper en eenvoudiger) dan een procedure bij een rechter. Let erop dat u de zaak bij de Geschillencommissie binnen twee maanden na het ontstaan van de klacht aanhangig maakt.

> Stappenplan voor het indienen van klachten

Campings met eigen voorwaarden

Campings die niet zijn aangesloten bij de Recron en die niet ANWB-erkend zijn, hebben hun eigen voorwaarden. Vaak geven deze de consument geen bescherming tegen het verhogen van de prijs en het opzeggen van de standplaats. Het is verstandig vóór het sluiten van een kampeerovereenkomst kennis te nemen van deze voorwaarden. Alleen dan weet u waar u aan toe bent op de camping van uw keuze. Hebt u een geschil met, of klacht over, een camping die niet is aangesloten bij de Recron en die niet ANWB-erkend is, dan kunt u dit voorleggen aan de rechter.

Kamperen in het buitenland

Bij kamperen in het buitenland is de wetgeving van het betreffende land van toepassing. Elk land kent zijn eigen regels over hygiëne, verplichte voorzieningen en het aantal toegekende sterren. Op campings heeft u ook altijd te maken met algemene voorwaarden en gedragsregels.

Twee manieren om te kamperen in het buitenland.

  • Allereerst kunt u ter plaatse op zoek gaan naar een camping. U ziet dan waar u komt te staan en welke voorzieningen er zijn en u hoeft niet vooruit een aanbetaling te doen.

  • Anderen kiezen voor de zekerheid van een plaats op de camping van hun keuze en boeken voor vertrek een plaats. Als u voor vertrek een plaats boekt, is er een overeenkomst tot stand gekomen die door beide partijen moet worden nagekomen. U moet betalen (soms zelfs een aanbetaling doen) en de camping moet de gereserveerde plaats leveren. Als u na boeking besluit niet te gaan of ter plaatse de situatie tegen vindt vallen moet u toch betalen. In de voorwaarden van de camping staan de regels rond de betaling. Hebt u ter plaatse klachten dan moet u deze melden bij de campingeigenaar. Wordt de klacht niet opgelost dan kunt u voor advies contact opnemen met ANWB Rechtshulp.

Brochure Reservering kampeerplek

Meer informatie over het reserveren van een kampeerplek vindt u in de brochure Reservering kampeerplek (met tips en voorbeeldbrieven).

Brochure reservering kampeerplek