Compact campers

Een compact camper is een omgebouwd busje of bestelwagen. Je kunt ze voor dagelijks gebruik en vervoer gebruiken en tegelijkertijd zijn ze uitgerust met alles wat je nodig hebt voor je vakantie.

Compact

De compact is een tot camper omgebouwde gesloten bestelwagen. Ideaal voor dagelijks gebruik en goederenvervoer. Alle benodigdheden voor een vakantie zitten er in, op en aan. In deze klasse ontbreekt het alleen aan ruimte. Meestal zijn de bedmaten daarom beperkt, is het meubelwerk soms krap opgesteld en zijn alleen de cabinestoelen riant qua zitcomfort. Aan bergruimte houdt het uiteraard niet over. Met twee personen is de vloeroppervlakte bezet, laat staan met een heel gezin. Een verhoogde camperopbouw of hefdak met bedvoorziening zorgt dan voor net die twee extra slaapplaatsen. En niet alleen voor de kinderen, ook voor logés. Dat klinkt allemaal negatief, toch is de kleine compacte camper populairder dan ooit. Hij staat namelijk van alle campers nog het dichtst bij kamperen. Besturen en manoeuvreren is door de geringe omvang (breedte twee meter) gemakkelijker. Volledig ingericht zijn ze er al vanaf ruim 4 meter. Daarmee past zo’n bestelbusje in elk standaard parkeervak. De snelste buscamper van dit moment is op 190 km/u begrensd.

3 Typen

Er zijn grofweg 3 typen te onderscheiden.

  • Als eerste de op basis van bestelauto’s in de Renault Kangoo klasse. Helaas voldoen deze meestal niet aan de eisen die de Nederlandse RDW en Belastingdienst aan de indeling stellen. Voorgeschreven is onder meer dat er een fictief volume van (lxbxh) 200 x 90 x 170 centimeter in past. Als dat niet gaat, komt zo’n minicamper niet in aanmerking  voor een verlaagd wegenbelastingtarief voor campers.
  • Tweede groep zijn de lagere bestelauto’s zoals de Peugeot Partner of VW Transporter. Zij zijn voorzien van een laadruimte met een hoogte die tussen 130 en 170 centimeter blijft steken. Die campers mogen van een hefdak worden voorzien om als officiële kampeerauto door het leven te kunnen.
  • Wagens uit groep drie, zeg maar de Fiat Ducato- en Ford Transit-achtigen, voldoen standaard aan de laadruimte-eisen. Qua indelingen zijn de onderlinge verschillen daar gering. Wie niet slaagt, kan met één van de vele Nederlandse inbouwbedrijven in zee om een eigen interieur te ontwerpen. Hoewel winters kamperen ook met de buscamper kan – de enorme schuifdeur is dan nog het grootste nadeel – mag het comfort van isolatie niet vergeleken worden met die van de opbouwcampers hierna.

Voordelen Compact

  • Flexibel in gebruik
  • Compacte afmetingen
  • Weinig onderhoud

Nadelen Compact

  • Woonruimte
  • Comfort
  • Schuifdeur