Rijden in een camper

Voor rijden met een camper gelden soms andere eisen dan voor rijden met een personenauto. Waar moet je zoal op letten?

Kentekenbewijs van een camper

Het kentekenbewijs van een camper kan de kenmerken ‘bedrijfsauto’ of ‘personenauto’ hebben; zogenoemd ‘grijs’ of ‘geel’ kenteken. Campers met een maximummassa boven 3.500 kg kunt je beter niet kopen als ze nog een bedrijfsautokenteken hebben. Op die campers is in Nederland namelijk een snelheidsbegrenzer verplicht (op ‘personenautocampers’ is die begrenzer niet verplicht). Andere nadelen van dergelijke zware campers: je betaalt meestal meer tol, er gelden vaak andere, ingewikkelde snelheidsregels en sommige verboden voor vrachtwagens zijn van kracht.
Aan de vermelding ‘kampeerauto’ op kentekenbewijs of kentekencard kun je ook zien of je met een camper te maken hebt. Ontbreekt deze aantekening, koop de kampeerauto dan niet. Dat kan forse (financiële) consequenties hebben. De wagen is dan nog niet als camper (goed)gekeurd en dat moet alsnog gebeuren. Bovendien is het niet zeker dat de wagen aan alle inrichtingseisen van de RDW en de Belastingdienst voldoet.

De vermelding ‘kampeerauto’ op het kentekenbewijs betekent echter niet automatisch dat de camper ook aan de eisen voor lagere motorrijtuigenbelasting voldoet. Kijk op de sites van de RDW en de Belastingdienst voor de actuele eisen waar de camper aan moet voldoen.

Jaarlijkse kosten

Afgezien van afschrijving, onderhoud en eventuele reparaties, krijg je elk jaar te maken met bijkomende kosten. Want zodra het kentekenbewijs op naam staat, moet de tenaamgestelde motorrijtuigenbelasting betalen. Is de kampeerauto ouder dan 3 jaar, dan is APK-keuring verplicht. Ook moet er tenminste een WA-verzekering voor zijn afgesloten.

Motorrijtuigenbelasting voor campers

Voor een kampeerauto (of je hem nou gebruikt of niet) moet je motorrijtuigenbelasting betalen. De aanslag ontvang je automatisch als het kenteken op naam staat. Wil je voor het bijzondere, lage motorrijtuigentarief voor kampeerauto's in aanmerking komen, dan moet je een verzoek indienen bij de Belastingdienst. Dit is doorgaans erg aantrekkelijk, want voor een kampeerauto die voldoet aan de eisen van de Belastingdienst betaal je slechts een kwart van het tarief voor een personenauto. Wil je je camper ook verhuren, dan is dat de helft van het normale tarief.

APK voor campers

Net als een personenauto moet een 3 jaar oude kampeerauto jaarlijks APK-gekeurd worden. De afgiftedatum op kentekenbewijs bepaalt wanneer de keuring moet plaatsvinden.

Verzekering voor de camper

Net als bij een personenauto is het verplicht om de kampeerauto WA (= wettelijke aansprakelijkheid) te verzekeren. Dit dekt schade die je met de kampeerauto aan anderen toebrengt. Daarnaast zijn uitgebreidere dekkingen mogelijk. Het hangt van de leeftijd en de waarde van de kampeerauto af of het de moeite loont ze af te sluiten. De WA-dekking met Volledig Casco (ook wel All Risk-verzekering genoemd) biedt de meest uitgebreide dekking. Iets minder compleet is de WA-plus gedeeltelijk casco. Die geeft bovenop het WA-deel meestal dekking tegen brand, storm, diefstal, hagel en ruitbreuk. Schades door eigen toedoen zijn daarbij niet meeverzekerd.

Bekijk de video over rijden met de camper

Introductiekorting op het camper rijbewijs c1

Wist je dat je jouw c1 camper rijbewijs gewoon bij de ANWB kunt halen? Speciaal voor de eerste 100 aanmeldingen bieden we € 200,- introductiekorting aan op onze camperopleiding! Meld je snel aan en betaal slechts € 1280,- voor de complete camperopleiding, inclusief theoriepakket!

Meer informatie