Onderhoud van de camper

Campers worden relatief rustig en beheerst gebruikt. Daardoor gaat er in de praktijk weinig mis. Eventuele problemen voorkom je met tijdig onderhoud, bij voorkeur door een merkdealer. Volg daarvoor de instructies van de autofabrikant en de fabrikant van de opbouw.

Aandachtspunten bij camperonderhoud

  • Gasinstallatie: laat deze elke 2 jaar controleren. Daarbij krijgen de gasbrander van de koelkast, de branders van het kooktoestel en de kachel een schoonmaakbeurt. Een camperbedrijf controleert op lekkages door de hele gasinstallatie af te persen. Het leidingsysteem wordt daarbij, soms deel voor deel, enige tijd onder druk gezet. Eventueel drukverlies wordt afgelezen op een meter. Dan begint de zoektocht naar lekkage bij een van de vele verstopte aansluitpunten. De professional gebruikt daarvoor gaslekvloeistof.
  • Gas en elektrische leidingen: deze moeten voldoende gebeugeld en vastgezet zijn. Trillingen kunnen die leidingen op den duur beschadigen.
  • Propaangasslangen: Het ANWB-advies is om oranje propaanslangen elke vier à vijf jaar te vervangen. Tussentijds moet je wel regelmatig controleren op beschadigingen en scheurtjes.
  • Drukregelaar: heeft tegenwoordig een levensduur van 10 jaar. Voor campers moeten ze een afblaasventiel hebben. Dat voert bij een defect de te hoge gasdruk af naar buiten. Om in het buitenland tijdens het rijden de kachel te mogen gebruiken, zijn in de installatie geplaatste afslagventielen verplicht. Deze sluiten bij een aanrijding automatisch de gastoevoer af. Nederlandse campers zijn meestal niet standaard van dit systeem voorzien.
  • Randaarde: bij gebruik van 230 Volt is de gehele camper geaard via de aansluitkabel en het stopcontact. Metalen onderdelen, zoals kookplaat, gootsteen, aluminium opbouwdelen en chassis, zijn via aardedraden met elkaar verbonden; geaard dus. Deze verbindingen moeten regelmatig worden gecontroleerd.
  • Chassis, cabine en motor: net als alle andere auto’s hebben ze regelmatig onderhoud nodig. Omdat campers vaak zijn afgeleid van bestelauto’s, liggen de voorgeschreven onderhoudsbeurten ver uiteen. Wij adviseren tenminste jaarlijks een kleine inspectie door een erkend garagebedrijf. Zo blijft het onderhoud actueel. Volg verder de voorgeschreven onderhoudsintervallen.

APK

Ook voor een camper is APK op een zeker moment verplicht. Bij langdurig verblijf in het buitenland is dat niet anders. Een APK-keuring kan 2 maanden eerder – met een geldigheid van 14 maanden – worden uitgevoerd zonder dat de jaarlijkse APK-datum verandert. Soms is het mogelijk de APK in het buitenland te laten uitvoeren. 

Test de aardlekschakelaar

De ANWB is voorstander van een aardlekschakelaar in elk kampeervoertuig waarin 230 Volt wordt gebruikt. Omdat zo’n schakelaar niet verplicht is, ontbreekt deze nog vaak. Is hij wel aanwezig, dan is de montagekast vaak ver weggestopt. Wij adviseren de aardlekschakelaar voor elke reis even te testen: sluit de kampeerauto aan op het lichtnet en druk het testknopje op de schakelaar in. Met de blauwe tuimelschakelaar stel je hem weer in werking.

Inbraakwering

Net als bij auto’s, bieden camperdealers ruime keus in stuursloten, startonderbrekers en elektronische alarmsystemen. De meeste verzekeringen verplichten een speciaal voor campers ontwikkeld versnellingsbakslot. Zo’n slot voorkomt alleen diefstal van de camper. Het zit niet in de weg en is eenvoudig te bedienen. Tegen inbraak zijn diverse hulpmiddelen, deursloten en deurbeugels verkrijgbaar. Laat je goed voorlichten.

Het nadeel van een alarminstallatie is dat de braakschade meestal al is aangebracht. Bovendien gaan deze sirenes nogal eens zonder noodzaak af; daar zijn we vast allemaal wel eens door opgeschrikt tijdens een stille avond op de camping. Moderner systemen waarschuwen je via de smartphone. Je kunt dan vanaf elke locatie zelf de politie naar je camper sturen.

Gelegenheidsdieven kun je voor zijn met een reiskluisje in de camper, plaats deze op een onopvallende en moeilijk bereikbare plaats. Vertrouw niet uitsluitend op verborgen ruimtes. De meeste dieven kennen die ook.

Misschien vind je dit ook interessant

Rijden in een camper
Zwitserland per elektrische camper