Verschil tussen touroperator en reisbureau

Het verschil tussen touroperator/ reisorganisatie en reisbureau wordt pas belangrijk als het mis gaat. De reis voldoet niet aan de verwachtingen en je wilt een klacht indienen. Bij wie moet dit? Het reisbureau waar de reis is geboekt of de organisatie die de reis uitvoert?

Reisbureau

Bij het reisbureau wordt de reisovereenkomst gesloten. Het lijkt alsof zij ook de tegenpartij zijn in de reisovereenkomst. In feite bemiddelt het reisbureau tussen de reiziger en de touroperator, de uitvoerder van de reisovereenkomst. Het reisbureau is dan ook niet verantwoordelijk voor fouten of problemen bij de uitvoering van de reis. Het reisbureau is alleen aansprakelijk te stellen voor door hun gemaakte fouten tijdens de boeking. Bijvoorbeeld het verkeerd doorgeven van data of persoonsgegevens.

Touroperator/ reisorganisatie

De touroperator stelt de reis samen en is verantwoordelijk voor de uitvoering. Ook is de touroperator verantwoordelijk voor ingeschakelde hulppersonen zoals de luchtvaartmaatschappij of hoteleigenaar. Dus als er iets mis gaat bij de uitvoering van de reis, moet de touroperator zorgen voor een deugdelijke oplossing. Het is bij een internetboeking mogelijk dat je de reis direct bij de touroperator boekt. Er is dan geen reisbureau dat bemiddelt.

Voorbeeld

Er is geboekt bij een reisbureau. Volgens de reisovereenkomst gaat het om een rondreis boekt naar Australië met FOX vakanties. In dit voorbeeld is de bemiddelaar het reisbureau en de touroperator FOX vakanties. Bij klachten over de uitvoering van de reis richt de reiziger zich tot FOX vakanties.

Meer informatie:

Klacht over de reis