Het boeken van een reis

Je kunt op verschillende manieren een reis boeken, bijvoorbeeld bij een reisbureau, telefonisch of via internet. Hieronder vind je meer informatie over het boeken van een reis.

Meisje op het strand

Voordat je boekt

Het is verstandig onderzoek te doen naar wat je wilt boeken. Sommige reisaanbieders zetten zelf al reviews of beoordelingen op hun internetsite. Daarnaast zijn er onafhankelijke internet sites zoals Zoover en Tripadvisor waarop beoordelingen te lezen zijn.

Bij wie boek je

Ga voordat je boekt na bij wie je wilt boeken. Een reisaanbieder (handelaar, organisator of doorverkoper) is verplicht zijn adresgegevens, telefoonnummer en bezoekadres te vermelden.Deze informatie is belangrijk om te weten met wie je zaken doet en aan wie je de reissom voor vertrek betaalt. Ook is het handig om te weten bij wie je met klachten terecht kunt. Het is verstandig na te gaan of de reisaanbieder aangesloten is bij een brancheorganisatie en/ of garantiefonds.

Boek je via een veilingsite let dan op bij wie je boekt, wat je precies boekt en welke kosten er nog bij komen.

Wat voor soort reis boek je

In de Wet pakketreisovereenkomst en gekoppeld reisarrangement staan 2 verschillende soorten reizen die je kunt boeken. Dit zijn de pakketreis en het gekoppeld reisarrangement. Afhankelijk van het soort reis dat de reisaanbieder verkoopt heeft hij bepaalde verplichtingen. Koop je een losse reisdienst dan geldt deze wet niet.

Verschil losse reisdienst, pakketreis en gekoppeld reisarrangement

Bijkomende kosten en prijsverhogingen

In de totaalprijs moeten alle onvermijdbare kosten zijn opgenomen. Controleer dit voor boeking. Onvermijdbare kosten zijn bijvoorbeeld administratiekosten, hoogsiezoentoeslag, luchthavenbelasting en toeristenbelasting. Vermijdbare kosten zijn bijvoorbeeld de toeslag voor een huisdier of kosten voor een linnengoedpakket.

Alleen verhoging van belastingen en brandstofprijzen mogen door de aanbieder van een pakketreis worden doorberekend. Dit mag alleen als dit vooraf is afgesproken en niet meer dan 8% van de prijs van de reis bedraagt. Dit moet uiterlijk 20 dagen voor aanvang van de reis worden doorberekend. Als er een prijsverhoging is afgesproken, dan heb je ook recht op een eventuele prijsverlaging.

Reisdocumenten en vaccinaties

Controleer welke reisdocumenten en vaccinaties je nodig hebt voor je reis. Bij een pakketreis moet de reisaanbieder je algemene informatie geven over de benodigde reisdocumenten en vaccinaties. Het blijft echter je eigen verantwoordelijkheid om te zorgen dat je de juiste documenten en vaccinaties hebt. Welke documenten en vaccinaties je nodig hebt per land is te vinden op ANWB Landeninformatie.

Print wat je boekt

Print het reisaanbod en alle belangrijke informatie op het moment van boeking. Hiermee kun je bewijzen wat voor soort reis je hebt geboekt en wat er bij boeking is afgesproken. Anders dan bij een gedrukte brochure kan op internet gedurende het seizoen informatie worden aangepast. Dit kan dienen als bewijs, wanneer je niet hebt gekregen wat je geboekt hebt.

Wanneer komt de overeenkomst tot stand

Een overeenkomst komt stand na aanbod en aanvaarding, dit hoeft niet per se schriftelijk maar kan ook mondeling. De boekingsbevesting is een bevestiging van de tot stand gekomen overeenkomst. Je hebt bij het boeken van een reis geen bedenktijd, tenzij anders is aangeven. Kijk hiervoor in de algemene voorwaarden.

Betalen

In de reiswereld is het gebruikelijk om vooruit te betalen. Boek je via internet let dan op dat je betaalt met een veilige verbinding (https en hangslot). Betaal je met een creditcard, dan kun je een aantal voordelen hebben. Bijvoorbeeld verzekeringen of een aankoopbescherming. Kijk hiervoor in de voorwaarden van de creditcardmaatschapppij.

Verzekeringen 

Welke verzekeringen je nodig hebt, is afhankelijk van het soort reis en het financieel risico dat je zelf wilt lopen. Denk daarbij aan de reisverzekering en annuleringsverzekering. Daarnaast bestaan er ook andere reisgerelateeerde verzekeringen zoals een ticketverzekeirng of een omboekverzekering.

Annuleren van een reis

ANVR

Garantiefondsen reizen

Reisdocumenten

Calamiteiten

Verschillende soorten reizen