Naar artikel

Winterbanden: advies ANWB

Winterbanden zijn essentieel voor een veilige rit bij gladheid door sneeuw of ijzel. Vier stukjes rubber ter grootte van een briefkaart zijn het enige contact van een auto met de weg.

Advies

Winterbanden zijn essentieel om veilig te kunnen rijden bij gladheid door sneeuw of ijzel. De ANWB adviseert winter- of all seasonbanden voor mensen die iedere dag op de auto weg moeten. Ga je met de auto op wintersport dan adviseren wij winterbanden. Kun je de auto laten staan dan hoef je niet per se winterbanden te hebben. Ga niet met zomerbanden de weg bij (verwachte) sneeuw of ijzel. Onder droge of regenachtige omstandigheden kun je in de winter ook met zomerbanden veilig de weg op. Dan volstaat het aanpassen van snelheid en de volgafstand om veilig te rijden.

Let op
Zorg voor voldoende profiel op de banden. Bij een winterband wordt een minimum geadviseerd van 4 mm.

Remweg

Stel een automobilist rijdt met 50 km/u in een gemiddelde moderne auto. Op een droge weg is de gemiddelde remweg (zonder reactietijd) zo'n 12 meter, op nat wegdek zo'n 14 à 15 meter. Op sneeuw is dit voor een auto met winterbanden al gemiddeld 30 meter en voor een auto met zomerbanden 65 meter. Op sneeuw met zomerbanden is de gemiddelde remweg op lage snelheid dus al meer dan twee keer zo lang als met winterbanden en meer dan vijf keer zo lang als met zomerbanden op een droge weg. Ook met winterbanden is aanpassen van snelheid en volgafstand noodzaak om veilig te kunnen rijden.

Meer informatie:

Wat is een winterband?
Twee winterbanden?
Winterbanden in andere landen
Sneeuwkettingen