Aankoop

Aankoop

  • Betaal niet teveel
  • Aankooptips
  • Wat zijn je rechten?

Betaal je niet teveel voor de auto?

Check voordat je een auto koopt hoeveel deze ongeveer waard is. Geen zin om urenlang op internet te zoeken naar prijsverschillen? Vul het kenteken in en kom erachter wat je ongeveer zou moeten betalen.

Dagwaarde auto berekenen

Wat moet je doen voordat je een auto koopt?

Wat is de geschiedenis van de auto? Klopt de kilometerstand? Heeft de auto op tijd zijn onderhoudsbeurten gehad? Het zijn allemaal vragen waar je mee te maken krijgt als je een (eerste) auto gaat kopen. Met deze tips voorkom je problemen.

Vraag of er een onderhoudsboekje aanwezig is. Daarin kun je precies terugvinden wanneer de auto zijn beurten heeft gehad.

De Nationale Auto Pas (NAP) registreert de kilometerhistorie. Koop je bij een particulier? Check dan de kilometerstand online bij de NAP. Dit kost € 2,99. Laat de tellerstand in de koopovereenkomst vastleggen. Blijkt deze achteraf niet te kloppen, dan heb je juridische mogelijkheden om de verkoper hierop aan te spreken.

Als de auto niet voldoet aan de verwachtingen is de verkoper aansprakelijk en kun je aanspraak maken op het zogenaamde recht op nakoming. Dit betekent dat je de verkoper alsnog kunt verplichten om een goede auto te leveren.

Mogelijkheden?

Er zijn meerdere mogelijkheden om ervoor te zorgen dat je alsnog een goede auto krijgt. Hieronder een overzicht:
- Nalevering van ontbrekende onderdelen
- Reparatie of vervanging van de auto
- Ontbinding van de koopovereenkomst
- Prijsvermindering

In de wet staat dat als de auto binnen zes maanden na aflevering een gebrek vertoont, dat het gebrek al aanwezig was toen je de auto kocht. In dat geval hoef je dus niets te bewijzen en moet de verkoper bewijzen dat hij/zij een goede auto heeft geleverd.

Hoe nu te handelen? 

Je weet nu wat je rechten en de mogelijkheden zijn als de auto niet voldoet aan de verwachtingen. Om je recht daadwerkelijk te halen, zijn er nog een aantal zaken waar je op moet letten. In het stappenplan hebben wij deze op een rijtje gezet. Stappenplan Klachten na aankoop

Als je een auto gaat kopen, moet het kenteken op jouw naam worden gezet. Dat heet overschrijven. Op de kentekencard, zo groot als een betaalpasje, staan zowel de voertuiggegevens als die van gegevens van de eigenaar vermeld.

Kenteken op jouw naam zetten

Je kunt de auto op jouw naam laten zetten bij een kentekenloket, een RDW-keuringsstation of een RDW-balie. Om het kenteken van een auto te laten overschrijven moet je aan een aantal voorwaarden voldoen:
•    Je bent minimaal 18 jaar oud.
•    Je woont in Nederland en bent ingeschreven bij de gemeente in de Gemeentelijke Basis Administratie (GBA).

Auto kopen bij een particulier

Koop je jouw auto van een particulier, dan kan het overschrijven bij de door de RDW aangestelde kentekenloketten. De adressen daarvan vind je op RDW, evenals aanvullende informatie over de kentekencard.