Waarom stopt de salderingsregeling?
Afbouw gaat stap voor stap tot 2031
Na zo’n twintig jaar gaat de salderingsregeling aan eigen succes ten onder. In 2004 werd de regeling ingevoerd, inmiddels ligt het voorstel om versneld af te bouwen bij de Eerste Kamer. Wegens succes beëindigd, zou je kunnen zeggen. Aankoop en gebruik van zonnepanelen zijn zeker gestimuleerd. Maar het terugleveren moet veranderen in zonnestroom gebruiken.
Een stapje terug: de salderingsregeling
Hoe zit het ook alweer, met de salderingsregeling? De regeling maakt het erg gunstig om stroom terug te leveren. De opgewekte zonnestroom die wordt teruggeleverd aan het net mag worden weggestreept (gesaldeerd dus) tegen de stroom die je koopt. Dat is nu nog tegen hetzelfde stroomtarief, met een maximum. Zou je per jaar meer stroom leveren dan afnemen, dan is de vergoeding voor de opgewekte zonnestroom lager.
Lees meer over de salderingsregeling
Waarom wordt de salderingsregeling afgebouwd?
Vanwege de gunstige regelingen rond zonnepanelen (koopsubsidie en de salderingsregeling) breidt het aantal zonnepanelen zich met grote vaart uit. Daarmee groeit ook de hoeveelheid stroom die op zonnige dagen tijdens daluren wordt teruggeleverd aan het algemene stroomnet.
Het stroomnet is eigenlijk niet berekend op zulke grote terugleveringen van elektriciteit. Is er ‘teruglever-file’ op het overbelaste stroomnet, dan schakelt de omvormer van jouw zonnepanelen zich automatisch uit en wordt er helemaal geen stroom meer opgewekt. De hoeveelheid teruggeleverde stroom dwingt de netbeheerders (per regio verantwoordelijk voor het stroomnet) om de capaciteit te vergroten.
De regeling was bedoeld om aanschaf van zonnepanelen te stimuleren. En daarmee indirect ook het gebruik van groene zonnestroom. Maar het is juist salderen dat mensen tegenhoudt om hun eigen opgewekte zonnestroom te gaan gebruiken. Door salderen maakt het immers niet uit of je je eigen opwek gebruikt. Je mag hem toch voor de volle prijs salderen.
Oneerlijke verdeling van kosten
Daarnaast ontstaat door de regeling ongelijkheid tussen consumenten mét en zónder zonnepanelen. Door de aanschafsubsidie, maar vooral door de salderingsregeling. Want voor teruggeleverde stroom krijgen zonnepanelen-bezitters een vergoeding van het energiebedrijf. Die ligt eigenlijk boven de marktprijs. Want het aanbod van stroom is hoog, daardoor de prijs op zo’n moment laag. Soms zelfs negatief.
Dat kost energiebedrijven geld. Er wordt meer terugbetaald dan dat de stroom waard is. Die kosten worden verhaald op álle consumenten. Iedereen betaalt een hogere energieprijs. Oók de steeds kleiner wordende groep mensen zonder zonnepanelen. Die betalen hogere energiekosten, maar profiteren niet van de salderingsregeling.
Zie ook: wat is zonnestroom nu echt waard?
Voorstel voor afbouw salderen
Volgens het wetsvoorstel om de salderingsregeling af te bouwen gaat dat stapje voor stapje. Eigenlijk zou die afbouw al in 2022 beginnen, maar de start is uitgesteld tot 2025. De Tweede Kamer is akkoord met het wetsvoorstel, nu moet alleen de Eerste Kamer nog stemmen.
Als de Eerste Kamer met het voorstel instemt kunnen huishoudens en kleine bedrijven vanaf 2025 stapsgewijs minder salderen. Elk jaar wordt het percentage van je verbruik van het net dat je mag wegstrepen tegen je teruggeleverde stroom kleiner. Totdat het percentage op 0 staat in 2031. Dan kan er helemaal niet meer gesaldeerd worden.
De stappen waarin de salderingsregeling wordt afgebouwd:
Jaartal | Nog te salderen % |
---|---|
2024 | 100% |
2025 | 64% |
2026 | 64% |
2027 | 55% |
2028 | 46% |
2029 | 37% |
2030 | 28% |
2031 | 0% |
Het wetsvoorstel zegt dat er voor eigenaren van zonnepanelen wél een vergoeding is voor het percentage stroom dat niet meer gesaldeerd kan worden. Tot 2027 is dit minstens 80% van het kale leveringstarief dat geldt bij de energieleverancier (zonder belastingen en heffingen).
Vanaf 2027 stelt de verantwoordelijke minister om de twee jaar de vergoeding vast die energiebedrijven minstens aan hun klanten moeten geven voor stroom die buiten de afbouwende salderingsregeling valt. Consumentenwaakhond Autoriteit Consument en Markt (ACM) adviseert daarin.
Vrijstelling van btw blijft
De salderingsregeling wordt dan wel afgebouwd, maar de vrijstelling van btw blijft vooralsnog bestaan. Dit komt doordat de Belastingdienst je als ondernemer ziet als je stroom teruglevert aan het net en ondernemers betalen geen btw. Je krijgt daardoor dus eigenlijk 21% korting op de aanschaf van zonnepanelen.
Zonnepanelen blijven interessant
Ook zonder de regeling blijft zonnepanelen aanschaffen erg interessant. Die worden telkens goedkoper en beter. Ook zonder de salderingsregeling verdienen zonnepanelen zich terug. Volgens onderzoek van TNO kan dat binnen zeven jaar. Gemiddeld gaan zonnepanelen zo’n 25 jaar mee. Dus dat zorgt voor minstens vijftien jaar zuiver rendement.
Overweeg je zonnepanelen te nemen of je bestaande set uit te breiden? Met de gratis dakscan van ANWB Zon bepalen we samen met jou de optimale én toekomstbestendige ligging van zonnepanelen op jouw dak.
Deel deze pagina