Zadelpijn voorkomen en behandelen

Veel fietsers hebben er wel eens last van: zadelpijn. Zadelpijn wordt veroorzaakt doordat zenuwen en bloedvaten in de verdrukking komen en door het schuren van huid tegen huid of de fietsbroek. Wij geven je tips om zadelpijn te voorkomen en te behandelen.

Hoewel het vaak voorkomt is het een onderwerp waar niet graag over gesproken wordt. Dat is jammer, want met een goede voorbereiding is zadelpijn vaak te voorkomen. Is het al te laat, dan kun je het leed gemakkelijk verlichten.

Zadelpijn voorkomen

Juiste hoogte

Zorg ervoor dat je zadel op de juiste hoogte staat. Bij een te hoog zadel moeten je heupen meedraaien en gaat de huid tegen de broek schuren.

Wissel van positie

Blijf niet te lang in dezelfde positie op het zadel zitten. Als je regelmatig gaat verzitten voorkom je langdurige druk op één bepaalde plek.

Ga af en toe even op de pedalen staan. Zo neemt de druk af en kan het weefsel zich even herstellen.

Zorg voor een goed zadel

Voor lange afstanden is een hard, leren zadel beter dan een zacht zadel omdat het meer ondersteuning biedt. Zo'n zadel moet wel 'ingezeten' worden. Op de plaatsen waar de zitbotjes op het zadel drukken, ontstaan vanzelf deukjes.

Ook is de breedte van het zadel enorm belangrijk. Bij mannen dient deze 6-16 cm te zijn en bij vrouwen 9-16 cm. De marges zijn ruim, omdat het gaat om de afstand tussen de zitbotjes. Gewoon uitproberen is vaak de beste optie. Bij sommige speciaalzaken kun je een zadel zelfs laten aanmeten.

Hydrateer de huid

Een goed gehydrateerde huid kan meer hebben. Smeer je huid ruim voor het fietsen in met een verzorgende bodylotion. Vlak voor het fietsen smeren is niet zo'n goed idee. De huid wordt zacht en zweterig en krijgt eerder last van blaren.

Geschikte fietskleding

Draag goede fietskleding. Een goede fietsbroek heeft van binnen een vochtopnemende voering. Let er ook goed op dat de broek geen naden of zomen bevat op plaatsen waar de broek het zadel raakt. Was je fietsbroek na iedere tocht en zorg ervoor dat er geen zeepresten in achterblijven.

Bekijk zadels in de webwinkel

Zadelpijn behandelen

Rust is verreweg de beste remedie tegen zadelpijn. Maar wat nou als je halverwege een fietstocht zadelpijn krijgt? Je kunt dan niet zomaar stoppen met fietsen. Met volgende tips vervolg je zo comfortabel mogelijk je weg:

  • Controleer de zadelinstellingen. Misschien heb je minder last als je het zadel wat lager zet. 
  • Strooi talkpoeder over de pijnlijke huid. Zo schuurt de huid minder.
  • Trek andere kleding aan.
  • Stop iets tussen je billen en het zadel, bijvoorbeeld een handdoekje. Op die manier kun je de druk verminderen. 
  • Smeer je huid in met verdovende of antibacteriële lotion. Dat laatste is altijd goed om te doen bij zadelpijn omdat er gemakkelijk infecties kunnen ontstaan als de huid is open is.

Bekijk geschikte fietskleding in de webwinkel

Misschien vind je dit ook interessant:

Test fietssnelwegen 2019
Meerdaagse fietsroutes in Nederland
Fietsaccessoires en uitrusting

Speciaal voor jou geselecteerd