Vijf fietsroutes voor de winter

In de winter laat de natuur zich van een hele andere kant zien. Een goed moment voor een fijne fietstocht, die natuurlijk niet compleet is zonder een dampende kop snert op je route! Wij zochten vijf winterfietsroutes voor je uit.

Route 1 - Cabauwroute

29 km, Jaarsveld, Utrecht

Twee weteringen begrenzen deze route. De Benschopperwetering loopt kaarsrecht door een grasgroen landschap met links en rechts statige boerderijen. De Lopikerwetering volgt de bedding van een oud riviertje en heeft een veel bochtiger verloop. Hieraan ontstond in de 13e eeuw het dorp Cabauw. Centraal stond de kerk. Het dorp vormt een katholieke enclave in de overwegend reformatorische Lopikerwaard. Langs de Lek overheerst het rivierenland- schap met uiterwaarden en fraaie vergezichten.
Bekijk de route

Route 2 - Vlielandroute 

30 km, Oost-Vlieland, Friesland

Vlieland staat voor ruig duinland­schap, kilometerslange zandstran­den, bossen, polder en kwelders. Het herbergt veel bijzondere plant-en diersoorten – zoals de zeehond – en is een walhalla voor vogellief­hebbers, met driehonderd soorten waaronder tureluur, wulp, grutto, zilverplevier en lepelaar. Met 415 plantensoorten is Vlieland weel­derig begroeid met onder meer zeekraal, zoutmelde, strandbiet, lamsoor en zeealsum. Bovendien toont Oost-Vlieland vele architecto­nische sporen van een rijk verleden. Vlieland staat garant voor een zeer afwisselende fietsdag, met enkele pittige duinhellingen!
Bekijk de route

Route 3 - Voerstreekroute

34 km, Slenaken, Limburg

De Voerstreek bestaat uit een prachtig, kleinschalig heuvellandschap. En: in de winter hangen de bomen er vol met ‘mistletoe’. Lang leve het kerstgevoel! De route is lieflijk op z’n Limburgs, maar op sommige plekken ook spectaculair en pittig: slingerend over smalle binnenwegen tussen Mesch en Libeek gaat het van steile klimmen naar scherpe afdalingen en word je beloond met fraaie vergezichten.
Bekijk de route

Route 4 - Wasvenroute 

28 km, Lierop, Noord-Brabant

Deze route loopt grotendeels door bos en over hei van de hooggelegen zandgronden tussen de Kleine Dommel en de Aa. Het natuurreservaat Strabrechtse Heide is uniek voor Brabant (en zelfs Europa). Het weerspiegelt nog steeds een Brabant van weleer: een open heidelandschap met droge (struik-) heide en natte (dop)heidevelden. Verspreid liggen een nog niet dichtgegroeid stuifzandgebied en vooral vennen. In het grote Wasven waste men vroeger de schapen voordat ze geschoren werden. Het is een uitgewaaide kom met een ondoorlatende ondergrond (oerbank) die na de laatste ijstijd door inspoeling van ijzer en humus is ontstaan.
Bekijk de route

Route 5 - Grote Rivierenroute

38 km, Zaltbommel, Gelderland

De Bommelerwaard, een eiland omsloten door de Maas en Waal, heeft een paar verborgen schatten. De Hurwense Uiterwaarden bijvoorbeeld, waar je als vogelspotter op je wenken bediend wordt. Verrekijker mee dus. Een ander goed bewaard geheim van het Gelders Rivierengebied is de middeleeuwse burcht Ammersoyen, gelegen in een dichtgeslibde geul van de Maas.
Bekijk de route

Misschien vind je dit ook leuk:

Maak je (elektrische) fiets winterklaar
Zo blijf je warm en droog op de fiets
Goed voorbereid op de fiets

Speciaal voor jou geselecteerd