Fietsen maakt gelukkig

Pak wat vaker de fiets! Het is gezond, je bespaart er tijd en geld mee en misschien nog wel belangrijker: fietsers zijn gelukkiger.

'Met anderen kunnen fietsen, het stuur in eigen hand, waar je maar wil gaan, dat is gelukmakend!' Voor geluksprofessor Leo Bormans bestaat er geen twijfel: Nederlanders zijn zo gelukkig omdat ze zoveel fietsen. Dat heeft volgens hem te maken met drie factoren: autonomie, competentie en verbinding.

Bewuste keuze

Ook onderzoekers van de Clemson University in de VS deden onderzoek naar het geluksgevoel onder fietsers. Conclusie: fietsers zijn gelukkiger dan weggebruikers van andere vervoersmiddelen. Waarom? De keuze voor de fiets gebeurt veel bewuster. Fietsers zijn enthousiast over hun vervoersmiddel en zien het fietsen als een gezonde, sportieve oefening die niet alleen een goede conditie oplevert, maar ook een betere weerstand tegen ziektes.

Meer verdienen

De optelsom van beweging, frisse lucht en een grote mate van vrijheid geven de fietser een positiever gevoel. En dat gaat best ver. Economen in Zwitserland berekenden zelfs dat forensen die een uur met de auto onderweg zijn 40% méér moeten verdienen om net zo tevreden te zijn met hun leven als iemand die naar het werk loopt of de fiets pakt.

9 redenen waarom je van fietsen een goed gevoel krijgt

1. Beter in je vel

Letterlijk en figuurlijk. Er is aangetoond dat mensen die met de fiets naar het werk gaan een lager vetpercentage en BMI hebben dan mensen die de auto pakken. Daarbij haalt de fiets mensen uit hun isolement; het maakt hen onafhankelijker en mobieler.

2. Goed voor milieu en portemonnee

Een inkoppertje, maar waar. Door te fietsen stoot je geen schadelijke stoffen uit. Bovendien bewijs je niet alleen het milieu, maar ook je eigen portemonnee een gunst. Voor niets gaat de zon op én maak je een fietstocht.

3. Fietsen is een lifestyle

De fiets is zijn imago van degelijk vervoersmiddel allang ontstegen: state-of-the-art e-bikes, hippe racefietsen en bijbehorende fietscafés met hipsters achter de koffiemachine: fietsen is een way of life en helemaal van nu.

4. Fietsen verenigt

Of je nu iedere ochtend samen met een collega naar je werkt fietst, lid bent van een wielerclub of regelmatig een georganiseerde fietstocht maakt: fietsen brengt mensen bij elkaar en geeft hen het gevoel ergens bij te horen. Wetenschappers beweren zelfs dat hoe meer we ons verbonden voelen met onze familie of een ‘community’, hoe kleiner de kans op een hartaanval, beroerte of depressie.

5. Je komt nog eens ergens

Fietsen vergroot je actieradius en brengt je op plekken waar je anders misschien niet gekomen was. Fietsend ervaar je een stad bijvoorbeeld heel anders dan met de auto of het openbaar vervoer. Geen wonder dat in steeds meer steden fiets-oppikpunten verrijzen.

6. Fietsen verzacht

Een mooi voorbeeld is Bogotá, waar in 2006 toenmalig burgemeester Penalosa een radicaal besluit nam: hij stak het geld dat bestemd was voor uitbreiding van het autowegennet in honderden kilometers aan fietspaden. Ook laste hij autovrije dagen in. Nooit eerder was het aantal verkeersongevallen zo laag en nooit eerder veranderde het straatbeeld zo tastbaar: de stad verzachtte. Kinderen durfden weer buiten te spelen, men ging weer lopen en fietsen naar het werk, er werden minder moorden gepleegd en inwoners gaven aan optimistischer te zijn over hun leven in de stad. 

7. Een met de natuur

Fietsers voelen zich meer verbonden met de natuur en beleven die intenser. Seizoenen zijn niet alleen zichtbaar, maar ook voelbaar. De eerste zonnestralen op je huid, koude lucht die in je neus prikkelt, krakend verse sneeuw onder je banden: het geeft fietsen een extra dimensie die je nooit zult ervaren achter het metaal van je auto.

8. Minder stress

Automobilisten die veel in de file staan, maken meer stresshormonen aan. Hoe erger de verkeersdrukte, hoe meer cortisol en adrenaline er door je bloed stroomt en hoe hoger je hartslag. Need we say more?

9. We zijn geboren om te bewegen

Waarom geeft fietsen ons meer voldoening terwijl het niet altijd het snelste en meest efficiënte vervoermiddel is? Simpel: we zijn gemaakt om te bewegen. Niet bewegen doet hetzelfde met het menselijk lichaam als roest met een auto. Spieren worden stram, botten verslappen en bloed stolt. Zet de 'machine' dus lekker aan het werk!

Misschien vind je dit ook leuk:

Fiets langs de mooiste Nederlandse landschappen
Zomerse fietsroutes

Speciaal voor jou geselecteerd