Schotse hooglanders spotten

Op zoek naar grote grazers

Ze zijn imposant en aandoenlijk tegelijk, met hun grote horens en weelderige, roodbruine haardos. Schotse hooglanders komen op veel plekken in Nederland voor, maar waar loop je de meeste kans de koeien in het wild te spotten? Wij zochten het voor je uit.

Schotse hooglanders komen, zoals de naam al doet vermoeden, niet uit Nederland. Ze leefden ooit vooral in het westen van Schotland en de Hebriden-eilanden voor de Schotse westkust. In 1986 kwamen de eerste exemplaren naar Nederland en inmiddels leven er in ons land zelfs meer Schotse Hooglanders dan in Schotland zelf: een dikke duizend!

Een Schotse hooglander valt op door zijn langharige, roodbruine vacht en de haardos op zijn voorhoofd die voor z’n ogen valt - een eigenwijs gezicht. Er bestaan trouwens ook zwarte, blonde, bruin-zwart gestreepte en witte exemplaren. Die laatste soort is erg zeldzaam. Wat verder opvalt aan de koe zijn z'n grote horens en z’n wat ongewone lichamelijke verhoudingen: het dier heeft korte poten en een korte nek ten opzichte van zijn kop en lijf. 

Fietsroutes met trefkans

Deze fietsroutes liggen in de buurt van (of gaan door) de begrazingsgebieden van Schotse hooglanders. Goed opletten of je ze tegenkomt dus!

Sleenerzandroute - 35 km, Orvelte, Drenthe

ANWB-college Marieke fietste de Sleenerzandroute en maakte een vlog. Hobbeldehobbel over de hei, langs Schotse hooglanders, boerderijen en een museumdorp vol mekkerende lammetjes. Bekijk alvast een voorproefje van de route!

 

Beilerdingspelroute - 44 km, Spier, Drenthe

 

Tijdens het fietsen van de Beilerdingspelroute kun je de Schotse hooglanders op twee plaatsen tegenkomen. Ze grazen zowel op het Hijkerveld als in Het Groote Zand.

Geestmerambachtroute - 42 km, Noord-Scharwoude, Noord-Holland

Geestmerambacht ligt noordelijk van Alkmaar en omvat een groot natuurlijk gebied aangelegd rond een meer. Sinds 1994 graast hier een kudde Schotse hooglanders.

Vlaardingenroute - 28 km, Vlaardingen, Zuid-Holland

Tijdens de Vlaardingenroute kom je langs de Broekpolder, een bosrijk gebied met een uitgebreid fiets- en voetpadenstelsel. In de Broekpolder loopt een grote kudde Schotse hooglanders.

Putten en IJsselmonderoute - 56 km, Rhoon, Zuid-Holland

De Putten en IJsselmonderoute voert je langs Park Vogelenzang. Een natuurpark waar Schotse hooglanders grazen. In dit gebied mag de natuur volledig haar gang gaan.

Nationale parken

Grote kans dat je de Schotse hooglanders ook tegenkomt in deze natuurgebieden! Ga te voet of op de fiets op zoek naar de grote grazers.

Misschien vind je dit ook interessant:

De beste routes om vogels te spotten
Fietsroutes met oversteek per pont

Speciaal voor jou geselecteerd