De beste picknicktips voor je fietstocht

Met adressen om onderweg je tas te vullen

Toegegeven, terrassen in de buitenlucht zijn voor fietsers een verademing. Maar ook de geneugten van de zelfgemaakte picknick zijn heerlijk. Want wat fietst het lekker met het vooruitzicht van het bijtanken met je favoriete snacks die nu op de bagagedrager liggen. Eten op een kleedje behoort wat ons betreft tot de grote geluksmakers en met deze tips wordt je bermlunch het hoogtepunt van de week.

De beste picknickplek, zon- en regenproof

Fietsen betekent vrijheid. Met je smakelijk gevulde fietstas kun je in principe overal gaan zitten waar je maar wilt. Alleen of in gezelschap en zonder reservering. Langs het water, in het park, aan de rand van het bos: kies maar waar je jouw terras neerlegt. Haal stenen en dennenappels weg voor je je kleed eraan kapot trekt of een blauwe plek oploopt.

En hoewel het weer niet valt te sturen, kun je met een paar handigheidjes voorkomen je dat je sterrenmaaltijd in het water valt of verpietert in dee zon. Het kleed dat je uitspreidt is een dubbelzijdig, waterafstotend kleed zoals het Human Nature Campingkleed. Superstevig en je kunt er heerlijk op zitten en liggen zonder nat te worden. Met de driedelige Bo-Camp Compact parasol ben je ook vanaf de bovenzijde beschermd tegen de weersomstandigheden.

Zit je liever niet op de grond? Niet overal zijn picknicktafels voorhanden. En als de zon schijnt, kun je er donder op zeggen dat er al een ander gezin aan zit te lunchen. Dan zijn de handige, opvouwbare Batyline viskrukjes een uitkomst. Meteen bestellen.

Eten bereiden en voorbereiden

Wie picknickt, heeft de tijd, dus je hoeft thuis echt niet alles van tevoren klaar te maken. Daarbij wordt de combinatie brood en groenvoer vaak wat klef na een tijd in de fietstas, dus neem die onderdelen lekker los mee. Tomaten, komkommer, een zakje salade, een flesje dressing; zo creëer je eenvoudig de lekkerste (en knapperigste) broodjes. Recepten voor meer lekkers vind je genoeg online, maar wat altijd handig is om mee te nemen: een scherp zakmes, een kleine snijplank, een paar servetten en een afvalzakje. En: vries thuis ijsblokjes in en meng ze vlak voor vertrek met versgeperste sapjes. In een thermoskan blijft je dorstlesser heel lang koud. Of doe voor vertrek wat takjes munt in een hervulbare fles met water. De takjes gaan de hele dag mee, dus je kunt de hele dag door bijvullen.

Siësta

Blijf na de picknick nog even lekker uitbuiken in het gras of op een bankje met een fijne podcast. Luister bijvoorbeeld naar de mysteries van Nederland in de podcast Verborgen Verhalen. Ultieme zelfverwennerij na een lekkere lunch is toch wel een middagdutje. Even met je ogen dicht gestrekt op het kleed en luisteren naar de omgevingsgeluiden. Een boot die langsvaart, fluitende vogels, stemmen van andere fietsers in de verte … Voor je het weet, zweef je door dromenland. Naar huis fietsen komt wel als je weer wakker bent. Of zit er nog koffie in de thermosfles?

De beste picknickroutes

Op deze fietsroutes vul je je fietstas onderweg met lekkere dingen voor je picknick, zoals kersen, bessen, kaas of een fles Limburgse wijn. Check wel even in de beschrijving wanneer je het beste kunt gaan, want soms is het lekkers aan een seizoen gebonden. Prettige picknick!

Op zoek naar nog meer leuke fietsroutes in de buurt? Hier vind je het totale ANWB route-aanbod van meer dan 200 fietsroutes die je gratis kunt downloaden.

Speciaal voor jou geselecteerd