Fietsroutes langs oer-Hollandse dorpen

Cabaretier Wim Sonneveld was bang dat het voorbij zou zijn voor het dorp, maar bezoek deze dorpjes en je bent terug in de tijd van zoethout voor een cent.

Orvelte: het oerdorp van Drenthe

In dit levendige monumentendorp lijkt de tijd stil te hebben gestaan. De kinderkopjes en oude klinkers leiden je langs prachtige Saksische boerderijen met hun mooie tuinen en statige bomen. Loop onderweg eens binnen bij de smid en klompenmaker. Sta je liever oog in oog met een vogelspin of gordeldier? Ga dan op safari bij Zoo Bizar. Met een beetje geluk tref je ook nog de herder en haar (300) Schoonebeker heideschapen. Orvelte, één van de mooiste dorpen van Drenthe.
Fietsen in Orvelte? Bekijk de Sleenerzandroute (35 km). Combineer deze route met een 3- of  4-daagse fietsvakantie.

Broek in Waterland: een oase van rust

De in pastelkleuren geschilderde houten huizen geven het dorp een romantisch en sfeervol karakter. De smalle klinkerweggetjes, hoge bomen, kleurrijke tuinen en slootjes maken het plaatje helemaal af. Het dorp (20 kilometer boven Amsterdam) heeft verschillende monumenten die je kunt bezoeken en in een aantal huizen is nog altijd het originele, luxe interieur te bewonderen. Als je de tijd hebt, huur dan zeker een bootje en bekijk Broek in Waterland vanaf het water.

Lisse

Met haar prachtig gekleurde bloemenvelden, De Keukenhof en het unieke Bloemencorso Bollenstreek is Lisse met recht hét bloemendorp van Nederland te noemen. Voor een kleurrijk en vrolijk begin van het voorjaar moet je in Lisse en omgeving zijn. Fiets de Hollandse Bloemenroute of wandel de Bollenpoëzieroute en geniet van alle kleuren en geuren om je heen. Een genot voor ogen én neus. Fietsen in Lisse? Bekijk dan de Bollenstreekroute (28 km). Ook in andere seizoenen is deze route die voor een deel langs de Zuid-Hollandse kust loopt de moeite waard. Tip voor de zomer: combineer de route met een fietsvakantie.

Spaarndam: cultureel dagje uit

In de polder, tussen de grazende koeien en schapen, vind je hier fort benoorden Spaarndam en fort bezuiden Spaarndam (vlak bij Haarlem). Beide forten behoren tot de Stelling van Amsterdam, die in zijn geheel op de Werelderfgoedlijst staat.

De vele kleine bunkertjes rondom de forten, het boezemgemaal, de karakteristieke Oudhollandse dijkhuisjes én het beeld van Hansje Brinker maken het absoluut de moeite waard Spaarndam eens te bezoeken. Ondek het gebied op de fiets met de Spaarnwouderoute (30 km).

Kinderdijk: molens, molens, molens!

De negentien authentieke molens van Kinderdijk geven het Zuid-Hollandse polderlandschap haar unieke aanblik. Het prachtige natuurgebied, waar je de meest uiteenlopende plant- en diersoorten kunt vinden, is zeer geschikt voor de fietsers en wandelaars onder ons.

In de molenwerkplaats kun je zien hoe een molen gebouwd wordt en je kunt er leren hoe een windmolen werkt. Stap in de rondvaartboot of paardentram om deze bijzondere omgeving eens op een andere manier te ervaren. De Lek en IJssel fietsroute (44 km) voert je door Kinderdijk. Even verderop ligt Nationaal Park De Biesbosch wat zich ook goed leent voor een fietstocht. 

Formerum: scheepswrakken & cranberries

De enige molen van Terschelling, een korenmolen die tegenwoordig als koffiehuis dient, is het belangrijkste herkenningspunt van Formerum. Het dorp, dat bijna volledig opgebouwd is uit boerderijen, ligt bovenop een oude strandwal en staat bekend om de beroemde cranberries van het eiland.

Ga naar een cranberryproeverij, wandel in het Formerumerbos of geniet van de vele broedvogels in de Formerumerpolder. Daarnaast mag een bezoek aan het Wrakkenmuseum zeker niet ontbreken: een spannend museum voor jong en oud. Ontdek Terschelling op de fiets (37 km). Overnachten op Terschelling? Dat kan met ons 4 of 5 dagen arrangement op Terschelling.

Misschien vind je dit ook interssant:

Fietsroutes met overnachting
Ontdek de Limesroute
10 meerdaagse fietsroutes in Nederland

Speciaal voor jou geselecteerd