Lekker Nederland

Nederland op de fiets én op je bord!

Fietsend door Nederland ontdek je nog eens iets. De mooiste landschappen, schattige plaatsjes en plekken met een bijzondere geschiedenis, maar ook Hollandse akkers waar telers en boeren groente en fruit telen voor de winkels van Albert Heijn. Met de nieuwe fietsroutes die ANWB en Albert Heijn samen maakten kun je Nederland ontdekken én bekijken hoe al dat lekkers groeit. Elke route bevat recepten met ingrediënten die langs die route groeien. Je kunt ze niet ter plekke aanschaffen – tenzij er een boerenwinkeltje is – maar koopt ze gewoon bij je lokale Albert Heijn. Wel zo handig. Zo kun je tijdens het eten van je maaltijd nog eens terugdenken aan die mooie fietstocht.

Brabants welvaren, 44 km of 22 km, Noord-Brabant

Op de grens van Brabant en Zeeland ligt een prachtig fietsgebied. Het decor bestaat uit bossen, landgoederen, boerendorpen en vooral vruchtbare akkers. Borden langs de weg wijzen de weg naar automaten en boerderijwinkels waar je de fietstas kunt vullen met lekkernijen als aardbeien, prei, broccoli en rabarber. Verrassend is de steilrand van de Brabantse Wal, een scherpe overgang tussen het Brabantse land en de veel lager gelegen Zeeuwse kleipolders. Deze route is 44 km lang, maar je kunt ook kiezen voor een kortere variant van 22 km.

Bekijk de route

Fruit uit de Zeeuwse Zak, 48 of 24 km, Zeeland

Kronkelige dijken, hobbelige weilanden, oude kreken, intieme dorpen – Zeeland is nergens zo mooi als in de Zak van Zuid-Beveland. Alles ademt rust en nostalgie. Je fietst door een lappendeken van kleine polders, waar de akkers vol staan met uien, granen, aardappelen en suikerbieten. Maar vooral de fruitbomen doen het goed. In het voorjaar kleuren de bomen wit en roze door de bloesems, die na de zomer plaatsmaken voor sappige appels en peren. Tip: neem bij mooi weer zwemkleding mee, want langs de Westerschelde is een heerlijk strandje! Deze route is 48 km lang, maar je kunt ook kiezen voor een kortere variant van 24 km.

Bekijk de route

Vers fruit uit het Utrechtse rivierenland, 47 of 24 km, Utrecht

Fruit en rivieren horen bij elkaar. Dat is nergens beter te zien dan in het Utrechtse rivierengebied. Overal langs de Lek, en zeker langs de Kromme Rijn, rijgen de fruitgaarden zich aaneen. Appels, peren en kersen tot aan de horizon. Maar er valt meer te zien en te ontdekken. Van tientallen ridderhofsteden tot de historische straten van Wijk bij Duurstede en een verrassend verdedigingswerk. Deze route is 47 km lang, maar je kunt de route ook inkorten tot 24 km.

Bekijk de route

Uit de Friese klei getrokken, 48 of 24 km, Friesland

Het mooie aan Noord-Friesland: het landschap oogt nog niet zo aangeharkt. Smalle weggetjes slingeren langs grasgroene weiden en bonkige klei-akkers, maar ook langs tijdloze terpdorpjes in miniformaat. Richting de Waddenkust wordt het allemaal wat rechtlijniger. Dit land is op de zee veroverd, waarna de nieuwe grond uitstekend geschikt bleek voor fruit en aardappelen. De boeren gebruikten de opbrengsten voor het bouwen van monumentale kop-hals-rompboerderijen – hoe Fries wil je het hebben? Deze route is 48 km lang, maar je kunt ook kiezen voor een ingekorte route van 24 km.

Bekijk de route

West-Friese weelde, 24 of 25 km, Noord-Holland

De naam doet anders vermoeden, maar West-Friesland ligt wel degelijk in Noord-Holland. Al sinds de 13e eeuw wordt het gebied door een 126 kilometer lange dijk tegen de zee beschermd. Daarbinnen fiets je door een vruchtbaar landbouwgebied waar groenten, fruit en bloembollen voor kleur op de velden zorgen. Typisch voor West-Friesland zijn de lange lintdorpen met stolpboerderijen. Onbetwist hoogtepunt van deze route is het Zuiderzeestadje Enkhuizen, waar vroeger nog altijd bestaat. Deze route is 46 km lang, maar je kunt de fietstocht ook inkorten tot 25 km.

Bekijk de route

Al het goede uit de Betuwe, 46 km of 25 km, Gelderland

Bloesems in het voorjaar, kersen in de zomer, appels en peren in het najaar. Deze route neemt je mee langs het mooiste én het lekkerste van de Betuwe. Rode draad is de rivier de Linge, die zich met grote slingers door het landschap wringt. Extra verrassingen onderweg zijn de intieme dijkdorpjes, het vestingstadje Buren en een klein dierenpark. En ruim zeker tijd genoeg in voor een rondje over Heerlijkheid Mariënwaerdt. Deze route is 46 km lang, maar je kunt de fietstocht ook inkorten tot 25 km.

Bekijk de route

Het beste van de Zuid-Hollandse tuinbouw, 42 of 2 km, Zuid-Holland

Zo dicht bij Rotterdam en toch zo veel groen. Vanaf de slingerende dijken op het eiland IJsselmonde  kijk je uit over bonkige klei-akkers, waarop aardappelen, spruiten, kool en uien het uitstekend doen. Niet verwonderlijk dat hier een van de grootste tuinbouwveilingen van Europa is ontstaan. Aan de andere kant van de rivier de Noord wacht de Alblasserwaard, waar de beroemde molens van Kinderdijk in slagorde staan opgesteld. Hier stap je op de pont voor de overtocht terug naar IJsselmonde.

Bekijk de route

Gezond en biologisch uit Flevoland, 42 of 26 km, Flevoland

Het blijft fascinerend: fietsen over de bodem van een voormalige zee. Zuidelijk Flevoland is drooggelegd tussen 1959 en 1968. Daarna werd de nieuwe grond op de tekentafel netjes verdeeld. Op deze route ontdek je veel bos, maar ook randmeren en uitgestrekte akkers met bloemkool, uien, peen, bieten en fruit. Op maar liefst 15% van dit areaal telen de boeren op biologische wijze. Onderweg een duik nemen? Ook dat kan, want langs de rand van het nieuwe land liggen kilometers aan intieme strandjes.

Bekijk de route

Nat en droog in de Kop van Overijssel, 48 of 27 km, Overijssel

Variatie genoeg in de Kop van Overijssel. Eindeloos lange weilanden en talrijke sloten tekenen de ontgonnen veengebieden. Met schop en kruiwagen legden de ontginners het moeras droog, groeven het veen af en maakten er landbouwgronden van. Waar te veel veen is afgegraven, domineert nu de natte natuur van Nationaal Park Weerribben-Wieden. Fietsend door Giethoorn ontdek je hoeveel toeristen afkomen op dit bijzondere stukje Overijssel. Hunebedden en heidevelden geven aan wanneer de route op hoger en droger Drents grondgebied komt.

Bekijk de route

Op zoek naar Limburgse vlaai, 42 of 25 km, Limburg

De bekendste lekkernij van Limburg? Ongetwijfeld de vlaai, een platte taart gevuld met fruit, pudding of rijst. Langs de Maasoevers van Midden-Limburg passeer je talrijke terrassen waar je deze regionale delicatesse kunt proeven. Maak bijvoorbeeld een tussenstop in het vestingstadje Stevensweert of in het minstens zo sfeervolle Thorn. Verder bestaat het decor uit heel veel water: van de slingerende Maas tot kaarsrechte kanalen en een hele serie grindplassen. Een overtocht met een pontje maakt de route compleet. 

Bekijk de route

Graslanden tot voorbij de horizon, 48 of 22 km, Groningen

Noord-Groningen? Dan denk je aan weidse vergezichten, rust en ruimte. Maar het is ook een onverwacht mooi fietsgebied. Vele kilometers aan smalle fietspaden slingeren dwars door de graslanden, met alleen koeien als gezelschap. Kerktorens wijzen de weg naar de dorpen, die vaak op heuveltjes zijn gebouwd vanwege het gevaar van overstromingen. Ook de borgen, molens, kanalen en zijlen (sluizen) zijn niet uit dit oer-Groningse landschap weg te denken.

Bekijk de route

Zuivel van de Drentse venen, 48 of 18 km, Drenthe

Boerendorpen, plukjes bos, akkers, grazende koeien – het is mooi fietsen in de zuidwesthoek van Drenthe. Wat niet direct opvalt is dat je twee heel verschillende landschappen doorkruist. De dorpen Ten Arlo en Zuidwolde liggen op een hoge zandrug waar al eeuwenlang boeren wonen. Daaromheen strekten zich ontoegankelijke veenmoerassen uit. Alles veranderde toen turf een belangrijke brandstof werd en het veen strook voor strook werd ontgonnen. Het noeste werk van toen resulteerde in het fascinerende landschap van nu.

Bekijk de route

Speciaal voor jou geselecteerd