Liberation Route Brabant - Route Bergen op Zoom

Nederland, Wouwse Plantage, Noord-Brabant

84
01
28
81
30
37
36
38
22
52
21
32
78
76
83
82
88
14
75
15
16
17
84

Tijdens deze route fiets je door het landschap van de Slag om de Schelde. De glooiende gebieden vormden de scheiding tussen het waterrijke Zeeland en Brabant, de provincie die voor de geallieerden de toegangsweg vormde tot de Westerschelde. Deze rivier was erg belangrijk, omdat deze toegang gaf tot de haven van Antwerpen. De geallieerde Sherman-tank en de tankgracht van de Duitsers zijn zichtbare herinneringen op deze route. Evenals de erevelden in Bergen op Zoom, waar gevallen Canadese en Britse, maar ook andere geallieerde soldaten hun laatste rustplaats vonden.

 

Rond Vliegbasis Woensdrecht bouwden de Duitsers acht bunkers, speciaal ingericht om de luchtafweerkanonnen te beschermen tegen vijandelijke luchtaanvallen. Met het afweergeschut werden vliegtuigen op weg naar Duitsland beschoten. Van de acht Flakstellungen zijn er vier bewaard gebleven. Flakstellung Buitendreef is er daar één van.

Aan de Onderstal in Woensdrecht vind je een originele M4 Sherman-tank, die hier door de Canadezen werd gebruikt. De tank staat sinds 1978 als monument op deze plek en herinnert de inwoners van Woensdrecht aan de zware gevechten die tijdens de Slag om Woensdrecht hebben plaatsgevonden. Het nummer 52 op de tank verwijst naar het 10e Canadese Pantserregiment.

Op deze begraafplaats vonden 1.119 soldaten hun laatste rustplaats. Het merendeel hiervan, 969, zijn Canadese soldaten. Van de militairen die hier begraven liggen, is de helft omgekomen tijdens de Slag om de Schelde tussen september en november 1944. De andere lichamen komen van diverse gemeentelijke begraafplaatsen en veldgraven door heel West-Nederland. 

Deze begraafplaats telt 1.284 graven. Het grootste gedeelte van de overwegend Britse gesneuvelden die hier begraven liggen, is luchtmachtpersoneel dat is omgekomen boven Nederland. Ook liggen hier militairen begraven die omkwamen tijdens de amfibische landingen op Walcheren in het najaar van 1944, voornamelijk marinepersoneel. Daarnaast bevinden zich hier ook enkele graven van militairen die omkwamen tijdens de Eerste Wereldoorlog.

De Slag om de Schelde is een grote militaire operatie in het noorden van België en het zuidwesten van Nederland. De operatie start op 1 oktober 1944 en duurt tot 8 november van dat jaar. Het belangrijkste doel van het Canadese 1e Leger (inclusief Poolse en Britse eenheden) is het vrijmaken van de Schelde, zodat de geallieerde bevoorradingsschepen toegang krijgen tot de haven van Antwerpen. De haven is echter onbruikbaar zolang de Duitsers heer en meester zijn over de Westerschelde.
The Black Watch of Canada, met soldaat John Dubetz binnen haar gelederen, krijgt op 13 oktober 1944 de opdracht de spoordijk van de treinverbinding van Bergen op Zoom naar Vlissingen in te nemen. John heeft het strijdtoneel overzien en heeft er een hard hoofd in. Het ondergelopen open veld dat zijn bataljon moet doorkruisen is bezaaid met mijnen en boobytraps. De Canadezen graven zich in langs de spoorlijn en in de hoger gelegen bossen bij Lindonk. Het moeilijk begaanbare, open terrein en de route langs het dijkje maakt hen tot een makkelijke prooi.
Het hele verhaal vind je hier
 

De route Bergen op Zoom is onderdeel van de Liberation Route Brabant, gemaakt door VisitBrabant en Brabant Remembers in het kader van 75 jaar Vrijheid. Kijk voor nog meer routes op VisitBrabant.com/liberationroute en voor meer verhalen en achtergronden op Brabantremembers.com.