Lekker Nederland: het beste van de Zuid-Hollandse tuinbouw

Nederland, Zuid-Holland, Barendrecht

29
25
91
24
28
27
17
15
16
96
97
01
30
02
03
50
21
20
43
42
32
31
30
92
29

Zo dicht bij Rotterdam en toch zo veel groen. Vanaf de slingerende dijken op het eiland IJsselmonde  kijk je uit over bonkige klei-akkers, waarop aardappelen, spruiten, kool en uien het uitstekend doen. Niet verwonderlijk dat hier een van de grootste tuinbouwveilingen van Europa is ontstaan. Aan de andere kant van de rivier de Noord wacht de Alblasserwaard, waar de beroemde molens van Kinderdijk in slagorde staan opgesteld. Hier stap je op de pont voor de overtocht terug naar IJsselmonde.

Deze route is 42 km lang, maar je kunt ook kiezen voor een kortere variant van 24 km.

TIP Deze route voert langs verschillende telers van groente & fruit die vaak al jarenlang met Albert Heijn samenwerken. De ingrediënten voor de recepten in deze route kun je gewoon kopen bij je lokale Albert Heijn (als telers een winkeltje hebben op het erf, staat dat erbij). Zo kun je tijdens het eten van de maaltijd nog eens terugdenken aan die mooie fietstocht. Proef en ontdek al het lekkers en moois uit Nederland! Nog meer Lekker Nederlandroutes vind je hier.

In deze route zit een oversteek met het Driehoeksveer van Kinderdijk naar Ridderkerk (tussen de knooppunten 03 en 50). De veerpont vaart dagelijks. Betalen kan contant en contactloos. Kijk voor details op www.blueamigo.nl.

Liever een kortere route? Volg voor de routeverkorting (ca. 20 km) de knooppunten 29 – 25 – 91 – 24 – 28 – 27 – 17 – 15 – 16 – 56 – 32 – 31 – 30 – 92 – 29.

Vanaf de start volg je enkele kilometers de oever van de Oude Maas. Soms passeer je uitnodigende ligweides, soms buitendijkse natte natuur. Bijzonder is dat de rivier, ondanks de afstand tot de Noordzee, onder invloed staat van het getij: twee keer per dag daalt en stijgt het water met ongeveer een meter. Dat verklaart de droogvallende slikken, wilgenbossen en riet- en biezenvelden langs de oevers.

Na de oversteek van het indrukwekjkende rangeerterrein Kijfhoek kom je bij een groot kruispunt. Links, langs de Langeweg, ligt het Tuinderij Huizer (Langeweg 474) die al 30 jaar verse kruiden teelt voor Albert Heijn. Een echt familiebedrijf. Dit jaar is voor het eerst begonnen met 'belichtte teelt'. Hierbij worden de gewassen belicht met LED-licht. Daardoor kunnen er ook in de winter verse kruiden worden geleverd.

Recepttip: Zo gedaan en zo lekker dit recept voor kruidenboter geïnspireerd op Café de Paris!

Een brug brengt je naar de Alblasserwaard en de beroemde molens van Kinderdijk. Net voor de eerste molen wijst een bordje de weg naar de biologische kaasmakerij van André van Houwelingen die hier romige jonge kaas maakt: zonder kleurstoffen en conserveringsmiddelen en van niet-afgeroomde melk voor een zachte en rijke smaak. De koeien grazen in de wei met de molens op de achtergrond, de kaasmakerij is zo’n 100 meter van de molens af te vinden. Dat geeft echt een karakteristiek plaatje!

Recepttip: lekker na een dagje trappen: gezonde geroosterde tomatensoep! Kaastoastjes erbij en 't dippen kan beginnen.

Het mooist is het molencomplex van Kinderdijk buiten het toeristenseizoen, als de stilte terugkeert op de smalle paden. Dan heb je goed zicht op de twee rijen molens, die vanaf 1740 het overtollige water uit de Alblasserwaard in de rivier maalden. Inmiddels heeft een modern gemaal onder aan de dijk die taak overgenomen. Aan de andere kant van de dijk stap je op het pontje van het Driehoeksveer en vaar je terug naar het eiland IJsselmonde.

Eerst zie je links een slingerende fruitmuur, met daarachter enkele dienstwoningen. Dan komt Huys ten Donck zelf in beeld: een statig landhuis dat in 1746 werd gebouwd door de Rotterdamse burgemeester Groeninx van Zoelen. Het huis verving een ouder kasteeltje, dat de familie in 1676 had gekocht. Bijzonder is dat diezelfde familie het landgoed nog altijd beheert. Het huis wordt verhuurd voor evenementen en ontvangsten – alles geheel in stijl natuurlijk.

Nee, het bedrijventerrein aan de rechterkant van de Rijksstraatweg oogt niet fraai, maar bedenk dat veel producten uit de groenteafdeling van de supermarkt hierlangs zijn gekomen. In 1917 werd naast het station van Barendrecht een eerste gebouwtje neergezet voor een coöperatieve groente- en fruitveiling. Dat groeide uit tot een gigantische organisatie die nu bekendstaat onder de naam The Greenery – je ziet vrachtwagens met deze naam overal in de regio rijden. Geveild wordt er nog altijd: niet meer vanuit een ‘afmijnzaal’ met een klok en een veilingmeester, maar via internet. Rond de veiling hebben zich talrijke bedrijven gevestigd die zich bezighouden met het transport of de nabewerking van groente en fruit.

Kort na knooppunt 31 komt links het Waaltje weer in beeld. De kassen rechts van de dijk zijn van Gravestein, een bedrijf dat gerund wordt door twee broers en dat al 30 jaar kropsla en paksoi levert aan Albert Heijn.

Recepttip: Gembersiroop en kokosmelk zorgen voor een smaakexplosie. Ze maken deze bijzondere stamppot met paksoi, varkenshaas en kokosmelk compleet.

Links van de dijk kijk je uit over de Waal, ter plaatse beter bekend als het Waaltje. Langs de oevers vind je bankjes en zelfs zwemsteigers, dus alle reden om even van de dijk af te gaan. De rivierarm eindigt bij het dorp Heerjansdam. In de 14de eeuw besloot graaf Willem III de Waal op deze plek af te dammen en het land ten oosten daarvan te bedijken. Dat verklaart het achterste deel van de plaatsnaam. Het voorste deel verwijst naar ambachtsheer Jan van Rosendaele, die meebetaalde aan de bedijking.