Fietsveiligheid route-informatie: houd op deze route rekening met onderstaande punten; pas je snelheid aan, houd rekening met tegenliggers en ga waar nodig achter elkaar rijden.
• Tussen knooppunt 42-41-40-76 gaat de route over smalle (schelpen)paden.
• Tussen knooppunt 42-41-40-76-78 kentde route verschillende scherpe en onoverzichtelijke bochten.
• Het eerste deel van de route (de eerste helft) bestaat grotendeels uit betonplaten die niet overal goed aansluiten e/o scheef liggen; wees bedacht op onverwachte hobbels.
• Tussen knooppunt 41 en 40 gaat de route over een smal schelpenpad.
Toegankelijkheid: deze route is ongeschikt voor extra brede fietsen (driewielers, bakfietsen, etc.) vanwege bovengenoemde smalle paden en andere punten.
* Ga in de hoek van de parkeerplaats aan De Verbeelding het fietspad op, met het gezicht naar de basisschool. Ga op de diagonaal rechtsaf en met de volgende knik mee linksaf, langs een andere parkeerplaats. Aan het einde linksaf, fietspad volgend (oversteken). De brug over en op de kruising scherp rechtsaf, het betonnen fietspad op, en meteen weer rechtsaf, naar het water. Daar rechtsaf, onder de brug door. Volg het pad rechtdoor, over het bruggetje, het Weteringpad op. Volg dit pad, tunneltje onder de autoweg door. Verderop in de bocht naar rechts passer je crashpaal 1. Ga aan het einde van het fietspad linksaf. Volg nu verder de knooppunten 42-41-40-76-78.
* Sla bij knooppunt 78 rechtsaf de Erkermederweg op. Na circa 3 km passeer je crashpaal 2. Fiets verder en sla bij het Erkermederpad rechtsaf. Ga bij de Spiekweg linksaf richting knooppunt 68 (het is niet nodig om eerst naar 66 te rijden). Pak vanaf hier de knooppunten weer op en volg 68-69-70-72-16-15-14.
* Fiets bij knooppunt 14 rechtdoor de Baardmeesweg op. Na circa 4 km passeer je crashpaal 3. Sla 100 meter verderop bij de sluis rechtsaf, de Knardijk op (richting knooppunt 24). Ga net vóór dit knooppunt rechtsaf de Ossenkampweg op. Bijna aan het eind van deze weg passer je crashpaal 4. Fiets linksaf de Kwartiermakerslaan in. Ga linksaf de Gelderseweg op naar knooppunt 22. Pak vanaf hier de knooppunten weer op: 22-21-20.
Deze route is gemaakt door de Stichting Ongeland, kijk voor meer informatie over het thema op flevoland.75jaarvrijheid.nl.
Kastanjelaan. Het Vliegersmonument gedenkt de Britse en Amerikaanse bemanningsleden van de Boeing Crazy Horse, Short Stirling III BF523 en de Mustang P51-D44-13615 die tijdens de oorlog in het huidige Zeewolde omkwamen. Op het monument staan de namen van de omgekomen bemanningsleden. In het monument is een oude propeller van een Engelse Lancaster van de Royal Air Force verwerkt. Landschapsarchitect Cees Maris ontwierp het monument en koos de open locatie aan de rand van het landschapspark De Wetering als een subtiele verwijzing naar hoe de vliegtuigwrakken – bij inpoldering - werden gevonden.
Weteringpad. In de middag van 21 februari 1944 stortte een Flying Fortress neer in het IJsselmeer. In het vliegtuig bevonden zich dertien bemanningsleden met als piloot R.W. Holcombe. Het vliegtuig was opgestegen vanaf de vliegbasis Great Ashfield, Suffolk met als doel het vliegveld bij Diepholz te bombarderen. Door een teveel aan technische mankementen was de bemanning genoodzaakt te springen. Alleen de piloot kwam om het leven bij de crash.
Erkemederweg. In de nacht van 12 op 13 mei 1943 stortte een Short Stirling neer in het IJsselmeer. Het vliegtuig steeg op van vliegveld Rigdewell in Essex met als doel het bombarderen van Duisburg. Na een succesvolle missie werd de zevenkoppige bemanning met als piloot W. Morey volledig verrast door een Duitse aanval met een Messerschmitt. Het Britse toestel werd op 2200 meter hoogte boven de buurtschap Steenenkamer bij strand Horst neergeschoten en sloeg te pletter op de golven.
Baardmeesweg 5. Op 29 september 1943 stortte een Messerschmitt neer in het IJsselmeer. De bemanning bestond uit twee leden met als piloot A. Geiger. Het toestel was opgestegen vanaf thuisbasis Fliegerhorst Twente om een aanvalsgolf van Britse bommenwerpers te onderscheppen. Op zoek naar vijandige toestellen werden ze gespot door de vijand en neergehaald. Pogingen om een noodlanding te maken mislukte.
Ossenkampweg. Op 20 november 1944 stortte een Mustang neer in het IJsselmeer. Het toestel was opgestegen van de basis Debden in North Essex met als doel schade toe te brengen aan de troepenbewegingen van de Wehrmacht en aan doelen zoals bruggen, spoorwegen en scheepvaart in het gebeid rondom Koblenz. Op de terugweg kwam het toestel in dicht wolkendek in botsing met een ander toestel en stortte neer.