Bevrijding van het Heuvelland

Nederland, Limburg, Mesch

100
80
72
106
66
71
82
83
84
429
430
81
80

6 juni 1944, D-Day. De langverwachte landing van de geallieerden op de kust van Normandië is een feit. In Nederland wordt de komst van de bevrijders met ingehouden adem afgewacht. Door de benadering vanuit het zuiden zetten Amerikaanse soldaten als eerste voet op Nederlandse bodem in Eijsden-Margraten. Hier is dan ook nog veel te zien en te horen uit deze roerige tijd. Zo veel dat je beter de fiets kunt pakken! Bevrijding van het Heuvelland is één van de drie WO-fietsroutes (Bevrijding van het Maasdal & Bevrijding van het Plateau)  met als gezamenlijk thema Fietsen naar vrijheid. Gedurende deze route fiets je langs verschillende oorlogs-bezienswaardigheden in het Zuid-Limburgse Heuvelland. Je ontdekt oa het Monument Old Hickory en de luistersteen Mescherhei.

Heiweg 1, Mesch.

Op de Mescherhei is een landmark gerealiseerd in de vorm van een moderne uitkijktoren die op vele verschillende manieren refereert aan de rijke historie van de plek. Er is informatie te vinden over het huidige landschap(gebruik) en dat uit het verre verleden. Dit gebeurt op een strategische plek waar in de omgeving veel waardevolle archeologische vondsten zijn gedaan, die in sommige gevallen uniek voor Nederland zijn te noemen en die gelegen is op de grens van de voormalige twee gemeenten Eijsden en Margraten. De plek die in de prehistorie al door rendierjagers gebruikt werd als uitzichtpunt krijgt zijn functie terug om de mens (opnieuw) bewust te maken van het landschap waarin hij zich begeeft. Door een toren van 9 meter hoogte neer te zetten wordt de beleving van het weidse panorama extra benadrukt en ontstaat de mogelijkheid om op unieke wijze informatie kenbaar te maken aan een breed publiek.

Bij de Uitkijktoren vindt men ook een Liberation Route Luistersteen. Op die manier wordt het verhaal van de bevrijding op een interactieve manier verteld. Als je de code op je telefoon scant, krijg je informatie over wat zich 70 jaar geleden op deze plek tijdens de bevrijding heeft afgespeeld. Mensen zonder smartphone kunnen een nummer bellen en dan worden ze op die manier bijgepraat.

Kerkplein 1, Mesch.

De Sint-Pancratiuskerk te Mesch is één van de oudste stenen kerken van Nederland en is nog steeds als parochiekerk in gebruik. De oorspronkelijke toren is in 1875 ingestort maar later gerestaureerd. De kerk is een rijksmonument en gewijd aan Pancratius.

Dit bevdrijdingsmonument markeert de plek waar de geallieerden de Nederlandse grens passeerden. Ook een gedenksteen van private first class Leonard J. Hoffman. De private first class kwam op zo’n achthonderd meter van het monument om het leven. Mesch werd op 12 september 1944 vanuit drie windrichtingen door de Duitsers onder vuur genomen. Officieel wordt Hoffman aangemerkt als de eerste Amerikaanse soldaat die op Nederlandse bodem het leven liet voor onze vrijheid. Nadat hij gesneuveld was, is hij afgevoerd naar België en begraven in Henri-Chapelle.

Een Icoonlandschap is een gebied dat ons toont hoe mooi, rijk en inspirerend ons land kan zijn. Een gebied waar de geschiedenis nog zichtbaar is en waar flora en fauna bewaard zijn gebleven. Een gebied dus dat in alle jaren sinds zijn ontstaan intact is gebleven en zijn cultuurlandschappelijke en -historische waarden heeft behouden. Het cultuurhistorisch landschap van Noorbeek is met zijn diep uitgesleten holle wegen en terrassen op een aantal plekken al sinds de Middeleeuwen onveranderd. De kleinschalige landschappen worden zorgvuldig beheerd, soms zelfs met behulp van oude koeien- en schapenrassen. Door de later ontstane paardenhouderijen is het landschap verrijkt met kilometers nieuwe hagen die diepte geven aan de talrijke panorama’s. De graften, hagen en hoogstamboomgaarden stofferen het landschap en herbergen een rijk planten- en dierenleven. Meer informatie vind je hier.

Deze route is gemaakt door Visit Zuid-Limburg. Kijk voor nog meer routes, verhalen, evenementen en praktische informatie op visitzuidlimburg.nl/bevrijding.

Bekijk het overzicht van de bevrijdingsevenementen hier.