75 Jaar Bevrijding Zuid-Limburg

Nederland, Limburg, Margraten

70
67
68
60
61
63
20
21
22
113
114
37
22
98
62
56
59
60
68
69
70

Limburg werd het eerste bevrijd van heel Nederland tijdens de Tweede Wereldoorlog, maar dat betekent niet dat je de oorlog niet kunt herdenken in dit deel van het land. Ook hier heeft de oorlog namelijk haar sporen nagelaten. Deze fietstocht neemt je mee langs een aantal indrukwekkende plekken in Zuid-Limburg die te maken hebben met oorlog en bevrijding.

Wat vrijheid betekend, zie je en voel je pas als je een bezoek brengt aan de enige Amerikaanse begraafplaats van Nederland in Margraten. Hier zijn 8.302 militairen begraven. Het merendeel is gesneuveld tijdens de bevrijding van het zuidoosten van Nederland in W.O.II en de opmars door Duitsland. Tot ver in de omtrek is de begraafplaats zichtbaar door een toren van 30 meter hoog.

Het oorlogsmuseum Eyewitness laat de Europese geschiedenis van de Tweede Wereldoorlog zien in woord en beeld. Dit wordt gedaan d.m.v. film, foto's, vitrines met originele uniformen en attributen. Tevens zijn er 13 diorama's met levensechte figuren in oorlogscènes uitgebeeld. In het museum wordt de oorlogstijd van de Duitse Fallschirmjäger/parachutist August Segel verteld. Meer informatie vind je hier.

 

Door de eeuwen heen boden de Zuid-Limburgse grotten een goede beschutting aan soldaten. Tijdens de tweede wereldoorlog werd hier dan ook grondig gebruik van gemaakt. In meerdere Zuid-Limburgse grotten kan de impact van de oorlog nog steeds gezien worden. Bezoek eens de Gemeentegrot of Fluweelengrot in Valkenburg aan de Geul en ervaar zelf hoe het was om als soldaat ondergronds te verschuilen.

Naast een uitgebreid assortiment aan streekproducten en cadeauartikelen leer je in de Visit Zuid-Limburg Experience (Th. Dorrenplein 5, Valkenburg) de regio op een bijzondere manier kennen: ontdek de rijke historie van Zuid-Limburg tijdens een indrukwekkende virtual reality film. Vereeuwig jezelf op de unieke hotspots van Zuid-Limburg en creeer je eigen gratis foto-aandenken. Meer informatie vind je hier

 

Deze route is gemaakt door Visit Zuid-Limburg. Kijk voor nog meer routes, verhalen, evenementen en praktische informatie op visitzuidlimburg.nl/bevrijding.

Bekijk het overzicht van de bevrijdingsevenementen hier.