'Vrije Friezen-route' wint ANWB fietsroutewedstrijd

‘Het geheim van de vrije Friezen’ heet de nieuwe fietsroute waarmee  Kirsten Niehof  de fietsroutewedstrijd van de ANWB won. Een route over een geheimzinnig vrijheidsvaandel, door weidse landschappen met unieke tradities.

Bekijk de winnende fietsroute 'Het geheim van de vrije Friezen'

“Mijn broer tipte me voor de routewedstrijd van de ANWB”, vertelt Kirsten Niehof (40). “Wij hebben in de familie wel wat met wandelen en fietsen.  Toen ik een kind was liepen we met ons gezin het Pieterpad. Later gingen mijn ouders op fietsvakantie naar het buitenland en kregen mijn broer en ik ook de smaak te pakken. We delen routes en fietsplannen.” Ze vertelt hoe ze eens met een vriendin van Breda naar Parijs fietste over de pelgrimsroute naar Compostela en een paar  jaar geleden in Ierland van Cork naar Dublin.  “Maar ook in Nederland fiets ik graag hoor”.

Centraal in de winnende route staat het verhaal over de Slag aan de Boorne, een veldslag in de 8ste eeuw waarbij de Friezen werden verslagen en hun vrijheid verloren. Hoe kom je erop? “Ik las dit verhaal toen ik werkte bij een Friese uitgeverij. Het historische verhaal was mooi opgeschreven en maakte indruk. Het is me altijd bijgebleven. En toen ik een thema zocht voor deze fietsroute, herinnerde ik het me weer. Gekoppeld aan de eigenheid van de Friese bevolking, maar ook aan het open landschap van weilanden en wolkenluchten, dacht ik: daar zit wat in.” Een van de mooiste stukjes uit de route vindt Kirsten het deel door het Nationale Park de Alde Feanen bij Eernewoude. “Maar ook de pontjes onderweg geven de route iets speciaals. Je moet alleen wel goed opletten of ze varen, anders kun je niet verder.”

Dat veel mensen nu ‘haar’ fietsroute gaan proberen vindt Kirsten een grappig idee. “Ik hoop dat de route mensen een beetje dat vrije gevoel geeft dat ik altijd krijg: kop in de wind, voelen dat je leeft! En dat ze dan het relaxte van het leven in Friesland ontdekken.”
Bekijk de winnende fietsroute 'Het geheim van de vrije Friezen'